19 Март 2024 г. Вторник

РБ заговори за предсрочни избори, ако антикорупционният закон на Кунева не мине

2016-02-09 16:20:18

Ако антикорупционният закон на Кунева не мине, то според реформаторитетрябва да се върви към предсрочни избори. Тази позиция дойде от председателя на Парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски след редовното заседание на Изпълнителния съвет на партиите. Той разкри, че законът е бил внесен днес на съвета и вече е готов като проект.

Няма да намалим натиска за антикорупционно законодателство, само защото Меглена Кунева е станала и образователен министър, обяви Зеленогорски.

Запитан дали АБВ е преосмислила позицията си за антикорупционните текстове, Зеленогорски призова ако от партията на Георги Първанов не искат да се борят с корупцията, то да обяснят на хората защо, както и на ЕС, и на други международни организации.

Реформаторите обясниха, че утре на съвета за развитие, който събира всички министри и партиите от управляващото мнозинство, ще искат отпадане на точките от дневния ред за концесията в Банско и за оценка на работата на министерствата.

Стана ясно, че по първата тема реформаторите не са достатъчно информирани и подготвени, за да я обсъждат, а по втората ще искат отлагане на оценка на ведомствата с три месеца, след като влезе в сила обновеното споразумение на Реформаторския блок с ГЕРБ.

Самият документ между двете партии вероятно ще бъде напълно готов в края на следващата седмица.

Зеленогорски коментира лаконично и новината за противоречия между военния министър Николай Ненчев и заместника му от партията на Корман Исмаилов – Орхан Исмаилов.

Припомняме, че преди дни заместникът на Ненчев изрази готовност да напусне поста си, тъй като министърът решил да слее поверената на него дирекция с друга, без да го съгласува.

Днес на Изпълнителния съвет темата е била обект на едночасов дебат, асамият зам.-министър се е явил да представи своята гледна точка. Ненчев обаче е на посещение в чужбина и затова реформаторите взели решение след връщането му двамата да седнат на една маса и да изяснят проблема. За мен няма драма, категоричен бе Зеленогорски.

Реформаторът Димитър Танев пък опроверга твърденията на Румен Петков за укрито дарение от 100 000 лв. в отчет на Сметната палата. По думите му става въпрос за счетоводна грешка, като ДСБ прехвърлили 78 000 лв. от собствената си сметка към тази на коалицията, но в отчета счетоводителите грешно посочили 3100 лева. За превода обаче има банкови документи и грешката е изчистена, увери Танев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати