16 Април 2024 г. Вторник

ДОСТ - новата партия на Местан

2016-02-09 07:34:31

Новият политически проект на бившия лидер на ДПС Лютви Местан ще се казва Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ). Това обяви самият той в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия и посочи, че е чудесно, че асоциацията е с турската дума за приятел. 

Той подчерта, че партията е либерален и евроатлантически проект.

Местан е категоричен, че не създава новата партия като отговор на нападките срещу него, семейството и колегите му. Истинската причина за създаването на новия политически проект била, че има реална необходимост от ясен, либерален, евроатлантически субект.

Екслидерът на ДПС сподели, че след пресконференцията в началото на януари, близо месец мълчи, защото искал да види докъде ще стигне атаката срещу него. Видяло се, че се прескачат всички морални, политически, човешки граници. Не било пощадено семейството му, дори децата му. Самият той се оказал шпионин, авторитарен лидер, враг на националните интереси. Местан не смятал да отговаря на медийните бухалки, нито да слиза на нивото да отговаря персонално на атаките.

Лютви Местан подчерта, че може да носи на бой, защото не е галеник на съдбата. 

Той определи речта на Ахмед Доган като стратегическа грешка. Именно след нея започнало разцеплението на ДПС. 40 дни Местан обикалял из страната и регистрирал критична маса хора, повечето избиратели на ДПС, които не споделят тезите в речта на Доган. Те се чувствали непредставени от ДПС. Лютви Местан е категоричен, че въпросната реч е свалила маските. Той припомни свое изказване, в което заявил, че може да бъде изключен от ДПС, но не може да бъде изключен от идеите си.

По мнението на Местан в речта на Доган имало едно крайно неприемливо изречение – в него ставало въпрос за това, че ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, толерантността, отговорността, значи не познава реалността. Не можело да заявяваш, че си натовец, но да изтъкваш руската сила. 

Името и идеята за новата му партия били вдъхновени именно от това изречение. Толерантност, свобода и отговорност били трите принципа на съвременната либерална демокрация. ДПС се определя като либерал, но имало отрицание на тези три принципа. Затова Местан иска да предложи алтернатива.

Новият проект ДОСТ не бил плод на разцепление на ДПС. Местан е категоричен, че ако има такова, то не е породено от него и от хората, които са с него.

Лютви Местан отрече появилите се твърдения, че ДОСТ е протурска партия. Той смята, че това са внушения, продиктувани от желанието да бъдат създадени проблеми с инструментариума на българската държава и той да вземе на прицел новата партия. Внушенията трябвало да дадат основания на специалните служби да вземат новата партия на прицел и да се ограничи правото й.

Местан изтъкна, че е български гражданин. Такива са и колегите му. Затова те ще създадат автентична, либерална, българска политическа партия. Той определи като журналистическо клише твърденията, че новата партия ще е турска.

По думите му определянето на още несъздадената партия като турска и ислямистка било написано в едни лаборатории, които са разгърнали тезата за Местан като опасен за националните интереси и шпионин.

Предварително се водела кампания за дискредитирането на новата партия чрез дискредитирането на самия Местан. Цялата кампания е чиста проба заплаха, поясни той. 

Той обясни, че когато преди 3 години е бил посочен за председател нямал никакви илюзии, че с това устройство на ДПС ще има възможности да влияе на структурата и бизнес интересите. Не можел да бъде ограничен само на полето на политическите идеи.

Бившият лидер на партията изтъкна, че е бил на светлинни години от бизнеса в ДПС. Той бил един от малкото политици, които са в политиката от 20 години и продължават да живеят на квартира в София.

Препоръча на бившите си колеги в ДПС да не се занимават със съвестта си, защото това ще им попречи на кариерата.

Благодари на колегите, които са останали с него, за тяхната доблест, смелост, за това, че са избрали по-трудния, но по-правилния път.

Запитан имало ли е среща между него, премиера Бойко Борисов и турския министър-председател Ахмет Давутоглу, Местан заяви, че отговор на този въпрос няма да бъде получен от него. Като домакин на турския премиер Борисов трябвало да отговори. Едва след това Местан можел да коментира.

По въпроса за олигархията и кои са олигарсите, Лютви Местан показа свой въпрос към премиера Бойко Борисов, който на два пъти е бил отклоняван от парламентарната шефка Цецка Цачева.

Местан подчерта, че не всеки богат човек е олигарх и не трябва да се поставя равенство между богат и олигарх. Той обясни, че ако човек е натрупал капиталите си, спазвайки законите, то това е продукт на демокрацията. Олигарх е, когато някой забогатява чрез протекцията на властта. Лютви Местан смята, че най-компетентните да отговорят кои са олигарсите са министър-председателите на България.

Той искал да попита премиера Борисов кои са имената на олигарсите, защото е казал, че всеки олигарх в България си има медия.

Местан подчерта, че в страната ни има проблем с независимостта на регулаторите, включително със съда и прокуратурата. Имало необходимост от политически алтернативи, които да освободят българската политика и българските граждани от обръча от фирми и задкулисието.

„Аз не бях част от това, бях далеч от бизнеса. Бях в пространството на идеите”, посочи Лютви Местан.

Той щял да бъде участник в разговора за окончателното падане на маските и демаскирането на задкулисието, но в него трябвало да участват само партии, които са готови за катарзис. Освен това разговорът за олигарсите бил невъзможен без разговор за връзката на всички министър-председатели с олигарсите, в това число и Борисов. Затова Местан заявява готовност за разговор за олигархията като система – от една страна олигархът, а от другата главата на изпълнителната власт.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати