23 Април 2024 г. Вторник

Гръцката блокада на границата? Ядене, пиене, софри...

2016-02-03 07:34:24
Не знам защо някои хора на ядене и пиене казват протест - на границата са едни дълги софри. Това коментира пред Нова телевизия външният министър Даниел Митов.

Коментарът на министъра бе във връзка с продължаващите фермерски блокади на българо-гръцката граница. Вчера в 22 часа движението беше пуснато за няколко часа, но днес в 5 часа гръцките фермери отново са блокирали граничен пункт "Кулата" 

Тази сутрин опашката от камиони от българска страна е 5 километра, докато вчера беше стигнала до 20 км.

Митов съобщи, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнал с министъра на обществения ред на Гърция заради блокадите.

"Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи", обясни Митов. Вчера пък премиерът Борисов се чу с гръцкия премиер Ципрас и подчерта, че с тези блокади се ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки.

По думите на Митов не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове.

"Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел", заяви Митов. "Важно е да се знае, че утре ще има обща стачка, блокадите ще са в цяла Гърция", предупреди министърът. 

"След като още в петък са били уведомени защо не предупредиха обществеността чрез средствата за масова информация", попита го Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите.

"Трябва да отстояваме нашето право коридор №4 да е коридор №4, а не всяка година, когато почивките свършат, портокалите и мандарините се изнесат от Гърция, те сядат и почват едни празници", коментира Лалов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати