Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 5
Начало arrow Варна arrow Варна тихомълком се отърва от грамадата в памет на Пламен Горанов

Варна тихомълком се отърва от грамадата в памет на Пламен Горанов

  Print E-mail
2016-01-31 20:17:01
източник: dnevnik.bg

Общинската администрация във Варна тихомълком премахна грамадата от камъни пред кметството в града, която беше издигната по време на т.нар. "февруарски протести" от 2013г. Като претекст за набързо организираното разчистване послужи спешен ромон на тротоар в центъра на града.

Купчината от камъни пред централния вход на общинската сграда беше натрупана в дните след смъртта на Пламен Горанов. Той се самозапали на 20 февруари с.г. по време на конфликт с охраната на Община Варна докато протестираше с искане за оставката на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов и целия Общински съвет.

Горанов почина във варненската Военноморска болница на 3 март. Три дни по-късно Йорданов подаде оставка, но общинските съветници отказаха да го последват и завършиха пълния си мандат.

"Премахването на грамадата се наложи заради ремонта и подмяната на плочки пред сградата, е обяснил днес пред БНР Петър Гърбузов, директор на Дирекция "Инженерна инфтраструктура" в администрацията.

Само преди месец обаче, по време на изграждането на станалата печално известна система от велоалеие във Варна от местната администрация информираха, че не предстои ремонт на тротоара пред кметството. Решението за това вероятно е било взето набързо в края на миналата седмица, като удобен претекст за премахването на грамадата.

В средата на лятото миналата година кметът на Варна Иван Портних заяви, цитиран от "Дарик радио", че моралното право да реши какво да се случи с грамадата от камъни пред общината ще има новият общински съвет в града.

"Сегашният няма правото да реши съдбата й, каза той. Тази Грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и Общинския съвет. Тя беше направена от хората и като реакция към Общинския съвет. Минавайки през избори новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея".

На 6 март 2013г. граждани очакваха край грамадата новината за оставката на Кирил Йорданов

 След изборите през октомври м.г. Иван Портних беше преизбран за кмет на Варна, а Общинският съвет в града се самовъзпроизведе с минимални разлики от предишния си вариант.

Грамадата, напомняща за протестите, исканата оставка и Пламен Горанов обаче, остана трън в очите на местната власт във Варна. Кога точно е станало премахването и с чие решение до момента не е ясно.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Варна
  Новини "Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град. - По ...
  Новини Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върху ...
  Новини След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net. - - ...
  Новини Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова ...
  Новини Във варненския "Аспарухов парк" поставиха пейки с гледка вместо към гората към канал, съобщава Булфото. - - Новите места за отдих са обособени след изграждането на отводнителния канал по ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?