11 Май 2024 г. Събота

Осъждането на Цветанов не беше случайно, Цацаров го нареди, обяви Ченалова

2016-01-30 05:31:58
Първоначалната осъдителна присъда на Цветан Цветанов в градския съд в качеството му на бивш вътрешен министър е произнесена по изрично настояване на главния прокурор Сотир Цацаров. Това обяви в телевизионно интервю дисциплинарно отстранената съдия Румяна Ченалова.

"Обещах, след като бъде обявено решението на Върховния касационен съд (ВКС), да оглася информацията, която знам, и държа на думата си", каза тя по време на близо 50-минутно гостуване в "Шоуто на Слави" в деня, в който Цветанов бе окончателно оправдан. 

В последните две фази апелативният съд постанови оправдателна присъда и тя след това беше потвърдена от касационния. Но осъждането на първа инстанция в СГС не е било случайно, каза Ченалова.

Още когато делото за отказаното подслушване (за шестте "не") влязло в съда, главният прокурор заявил на председателя на СГС Владимира Янева, че ако тя иска да остане на поста си, Цветанов трябва да бъде осъден.

"Включително аз бях помолена да разговарям със съдията, на който беше разпределено делото, но категорично отказах", добави подробности Ченалова.

А когато по-късно съдия Любомиров прочел оправдателна присъда по дело за присвояване, на следващия ден в съда пристигнали служители на ДАНС и взели записи от камерите и извършили проверки, продължи Ченалова. 

"Синтезирам: главният прокурор, не знам по какви съображения, постави Владимира Янева в ситуация да избира – или да остане председател на СГС и Цветанов да бъде осъден, или Цветанов да бъде оправдан и тя да си отиде. И тя направи своя избор", каза Румяна Ченалова.

Това не бил единственият случай на намеса на главния прокурор в работата на съда. За краткия срок, в който била в СГС, Ченалова по думите й видяла шокиращи неща.

Помолена да изясни как така премиерът се обажда на главния прокурор и му казва да отстрани съдия от градския съд, как се смесват трите власти, какъвто пример излезе от прословутите записи на разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева, съдийката отговори: "Това не е възможно по закон. Това е влияние – пряко влияние на една власт върху друга. И то влияние в значителна степен".  

"В закона по конституция главният прокурор не е подчинен на министър-председателя, но в реалността очевидно е така. Аз съм била свидетел не само на тези разговори, за които разбра цялото българско общество, но и на много други, в които подобни теми са били обсъждани", каза Ченалова.

Съдийката даде пример с последния SMS скандал, като изрази твърдо убеждение, че няма никакъв служител от администрацията на съда, с който да се обясни явното нарушение на правилата, по които Висшият съдебен съвет (ВСС) работи.

"Не може един служител да изпраща СМС-и на представител на изпълнителната или на законодателната власт. Не може да проследява председателят на ВКС как излиза, как се обажда на някого, как получава потвърждение и после влизайки огласява съдържанието на този СМС"заяви Ченалова. ВСС според нея е трябвало да започне веднага проверка, да види кой от служителите си е позволил да изпрати такъв СМС. За да се реши този проблем, да приключи бързо проверката и този служител да бъде наказан.

"Само че това не се случва. Какъв е възможният отговор? Вероятно на членовете на ВСС е ясно, че такъв служител няма, вероятно членовете на ВСС са сигурни, че няма как да бъдат накарани нито да си подадат оставките, нито да извършат проверка на действията на изборен член на ВСС. Единици в този ВСС са хората, които открито коментират изкривяванията в съвета, съществуването на лобита, вземането на решения под определена диктовка", заключи Ченалова.

Тя припомни реплики от публикуваните записи, от които личи как преди отстраняването на Владимира Янева се правят срещи, инициирани от главния прокурор с определена група членове на ВСС, на които се съобщава какво ще се случи. Дали се съобщава или се указва, или се нарежда... ясно е според Ченалова, че се упражнява контрол.

На въпрос от водещия как така премиерът държи главния прокурор, с какви похвати си осигурява определени действия, Ченалова отговори: "Той по закон не може да го държи. Може да използва властта, която има, самочувствието си. Има срастване, сближаване на хората, които ни управляват 25 години. Хората, които са по върховете, за съжаление започват да живеят с мисълта, че са несменяеми и недосегаеми".

Друг пример, който илюстрира описаните зависимости според нея е случаят с проверките срещу бившия правосъден министър Христо Иванов.  

"Когато той започна да проявава непослушание и неподчинение, веднага излезе по медиите, че като министър възлага обществени поръчки, които не са съвсем законни, пък се подписвал и с четири подписа. Прокуратурата незабавно се самосезира. Образува проверка, дори досъдебно производство. Малко след оставката си министърът каза, че министър-председателят му казал всичко, което ще се случва като реформа, да бъде съгласувано с главния прокурор. Или по-точно – че ако не се съгласува с главния прокурор, то няма да се случи."

В същото време прокуратурата не се самосезира при ежедневни публикации за престъпления, дори подкрепени с документи, каза Ченалова и запита защо например не се проверяват доходите на депутата Делян Пеевски, позволяващи му да дава милиони в рамките на няколко месеца?

Кога прокуратурата ще каже извършила ли е проверка на данни, че в Лихтенщайн се извършва проверка срещу политици за пране на пари.  Извършила ли проверка на лицата, които имаха депозити в КТБ за милиони, като Александър Сталийски? - попита тя. 

Запитана какъв точно го играе Делян Пеевски, с какво е важен за съдебната система, Румяна Ченалова отговори - в съдебната система е никакъв, бил е следовател, няма нито едно дело. "Но се оказва човек - дали сам или с определени съветници - разбрал колко е важно да имаш медии, да контролираш съдебната система. Защото връзките на г-жа Янева с Делян Пеевски бяха много близки", отбеляза съдийката и уточни: "чести, може би в рамките на всяка седмица срещи".

Жалкото и тъжното по думите й е друго: "Всеки ден четем как купил "Техномаркет", сградата на Би Ти Ви, как участвал в търг за магистрала "Хемус", купил "Химко"... По форумите е страшно, в пресата има конкретни данни за нарушения, за конкретни връзки с фалита на КТБ. И нищо не се случва, не се образуват нито проверки, нито досъдебни производства. Или ако се образуват, те не се огласяват".

Българското общество се е напрегнало в своя гняв, защото няма справедливост. Затова управляващите и лидерите на съдебната система дължат на обществото поне малко прозрачност, отбеляза отстранената съдийка.

Ченалова призна, че писала без резултат до ВСС и до представителството на ЕК в България за нарушенията, които знае. След това решила да излезе пред медиите. Към това я тласнали думите на Владимира Янева, която след ареста й по несъстоятелни според нея обвинения директно й казала: излизаш от системата. 

"Посъветва ме да не говоря по медиите срещу главния прокурор. Били сме близки. Но в момента, в който директно ми заяви, че аз съм жертвата и че трябва да има жертва заради доклада, разбрах, че тя спасява себе си, не ми помага", оплака се Румяна Ченалова.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати