19 Март 2024 г. Вторник

Кунева е новият министър на образованието, Орбан ухажва България заради мигрантите, Цацаров не дава оставка...

2016-01-30 05:10:46

Смяната на образователния министър е сред водещите теми на съботните вестници.

„Меглена Кунева е официалната номинация за министър на образованието на Реформаторския блок. Не е имало друг кандидат. Самата Кунева е приела.
Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя ще е осмият министър на образованието за последните седем години. Трябва да бъде подменен и целият екип на Тодор Танев.
Смяната на шефа на просветното ведомство се наложи, след като вчера премиерът Борисов поиска оставката на проф. Танев заради скандала с промяната на учените планове. Министър-председателят постави срок на реформаторите до снощи да издигнат нова кандидатура за поста, тъй като според коалиционното споразумение министърът на образованието трябва да е от квотата на РБ...” – в. „Труд”.

„Лично с моята ръка бяха допълнени не малко теми и автори, за да има повече засилено патриотично образование. Десетилетия трае този проблем. Това не е причината да махнат един министър.
Така коментира пред БНТ проф. Тодор Танев причините за поисканата му оставка като министър на образованието от премиера Бойко Борисов.
"Не е въпросът за "робство", не е въпросът за "съжителството". Въпросът е какво прави образователната система изобщо. Имаме стратегия, всеки в България разбира от образование даже повече от тези, които разбират от образование. След като е такава е бъркотия и след като неправителствени организации биват закриляни от местната власт, то работата въобще не е добре... За образованието, за другото не говоря", посочи проф. Танев.
Той поясни, че ще изчака премиерът да му поиска лично оставката, преди да се оттегли от поста си.” – в. „24 часа”.

„Вицепремиерът Меглена Кунева ще е новият министър на образованието. Тя бе единодушно номинирана от Реформаторския блок след над 24 часа бурни преговори между партиите в РБ...
Лидерът на ДБГ бе официално номинирана след извънредно заседание на Изпълнителния съвет на РБ. Реформаторите се събираха и в четвъртък вечер, но след четири часа не успяха да излъчат обща кандидатура. Защото лидерът на НПСД Корман Исмаилов и военният министър Николай Ненчев били против.
Голямата новина снощи бе съобщена от Найден Зеленогорски. "Беше направена само една-единствена номинация. Убедени сме, че г-жа Кунева ще се справи безупречно. Оттук насетне следва заседание на ПГ. Разчитаме на подкрепа на колегите", каза още той. "Г-н Борисов ясно ни каза, че ние днес трябва да вземем решение, информиран е, така че всичко е наред", допълни Зеленогорски. "Ние ще предложим цял екип, имаме доста опитни хора, които са работили в сферата на образованието", заключи той. Министърът на икономиката Божидар Лукарски е изпратил смс до премиера Бойко Борисов, за да го информира за решението, след това двамата са се чули и по телефона. Борисов е приел номинацията на Меглена Кунева, научи "Стандарт".
"Искам специално да отбележа коректната позиция на колегите от ДСБ, които не участваха в гласуването, защото знаете, че те са изразили опозиционно поведение и в този смисъл беше абсолютно нелогично те да коментират номинации за министри в правителството", отбеляза Зеленогорски. От ДСБ в заседанието участваха Атанас Атанасов, Вили Лилков и Борис Станимиров, но лидерът Радан Кънев не се появи. По-рано заседанието напуснаха и депутатите от гражданската квота Гроздан Караджов и Мартин Димитров.
Благодаря на колегите за това, че бяха единни в мнението си. За мен това е доказателство за желанието на РБ да предлага решения, когато има нужда от такива. Разбира се, ще се извървят следващите стъпки. Това бе единственият коментар на Меглена Кунева след номинацията...
Тодор Танев заяви, че няма да си дава оставката, ако тя не му бъде поискана. "Аз ритуални танци на самоубийство няма да направя", категоричен беше той пред БНТ. Министърът каза, че не му се остава на поста, но няма аргументи сам да си напише и подпише оставката. Той пожела разговори по темата.
Танев каза още, че се надява Кунева да го потърси. Той заяви, че е правил много пъти отчет пред депутатите и ще направи каквото трябва и в деня на неговата оставка. Министърът не очаква признание от народните представители, а и каза, че няма нужда от него. "Във всяка една област министерството за една година направи от себе си максимума. Даваме на следващия министър или министърка, когото изберат, една чудесна платформа, за да продължи реформите тъй, както са записани в програмата на правителството, по-голямата част, от която в областта образование съм писал аз"Съдейки по себе си, може. Трудно е, много е трудно, но има такава възможност". Румяна Бъчварова намира кандидатурата на Меглена Кунева за приемлива. Според нея кандидатурата на новия министър трябва да е подкрепена от всички партии в РБ...” – в. „Стандарт”.

Посещението на унгарския премиер Виктор Орбан у нас също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Премиерът на Унгария Виктор Орбан е поканил българският министър-председател Бойко Борисов на срещата на Вишеградската четворка през февруари в Прага, съобщиха те на съвместната си пресконференция.
На 15 февруари ще има извънредно събиране на лидерите на Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Те ще опитат да изработят единна позиция, с която да се явят три дни по-късно на Европейския съвет на 28-те лидери в Брюксел, посветен на имигрантската криза.
"Взаимното уважение липсва в Европа", заяви Орбан...
Той допълни, че срещу България се прилагат двояки мерки и Брюксел трябва да признае, че София се е справила най-добре с бежанската криза и да предложи членство на страната в Шенген. Друг въпрос е дали ще се съгласите да влезете в една институция, "която в момента умира", каза Орбан.
Мигрантската вълна вече е въпрос на сигурност, на ежедневна сигурност, а не на култура и икономика, отбеляза унгарският премиер.
Българският премиер Бойко Борисов отново заяви, че външните граници на ЕС трябва да бъдат затворени, докато приетите досега търсещи убежище бъдат устроени...” – в. „Дневник”.

„Орбан ухажва Борисов да спира мигрантите
Българското правителство е голямата надежда на Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия, да опазят страните си от очаквания огромен поток от мигранти от Азия и Африка през пролетта и това пролича от визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в София. Той дойде лично с подаръци и големи похвали за управлението на ГЕРБ, за да покани премиера Бойко Борисов на срещата на четворката на 15 февруари в Прага...
Форумът ще е дни преди извънредната среща на високо равнище на ЕС, на който ще се обсъди миграционната криза.
Орбан се постара да си постели добре пред Борисов, като обяви, че България е рекордьор в света по борба с контрабандата, което е любимата мантра на премиера. Той похвали и бизнес средата, въпреки че седмица по-рано държавите, които са най-големите инвеститори у нас, предупредиха, че се замислят дали да не се изтеглят от страната заради липсата на върховенство на закона. "Унгарските фирми оценяват България много добре. Тя е стабилна страна, където няма политическа несигурност и правилата са еднозначни. Приветствам министър-председателя!", заяви унгарският премиер.
Орбан се оказа наш адвокат и за Шенген - според него България трябва да бъде приета бързо, тъй като много добре се справя с охраната на границите...
След високата оценка за охраната на българската граница Орбан все пак вероятно е поискал от Борисов да се създаде "резервна гранична линия" по цялата северна граница на Гърция, която да обхване България и Македония. Той не съобщи това директно, мълчание запазиха и от правителството, но идеята вече беше разяснена публично през последните седмици именно от унгарския премиер и от чешкия премиер Бохуслав Соботка. Става дума за изпращане на граничари от четирите държави, които да подсилят българските и македонските си колеги. За целта обаче трябва да бъде подписано допълнително споразумение, каквото има между Унгария и Македония. Първите 31 унгарски полицаи пристигнаха в Скопие в началото на януари. В средата на месеца се очаква Чехия да изпрати още 25 полицаи, както и финансова помощ от 740 хил. евро. Словакия също ще участва с 25 души.
Според източници на "Сега" Борисов ще даде отговор в Прага. Преди седмица вицепремиерът Бъчварова заяви, че ще приемем предложенията на четворката, ако ни бъдат спуснати като решения от Европейската комисия...” – в. „Сега”.

Вестниците продължават да следят отзивите за доклада на Европейската комисия за България.

„Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на ЕК като критика или хвалба, а по-скоро като работа за вършене. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Панорама" по БНТ.
„В доклада със сигурност има и доста негативни оценки, но това което беше посочено като позитивно изрично това са всички мерки, които са предвидени в актуализираната стратегия за съдебна реформа", обясни тя.
Съдебната реформа през цялото време е била в обществения фокус и внимание, а гражданското общество и магистратските среди говорят за нея открито, което е другото позитивно нещо в доклада, посочи Захариева. „Имаше изрично препоръка и настояване за бързо приемане на измененията в Конституцията във закона за съдебната власт", коментира тя.
„Правителството е на страната реформата да се случи бързо. Правителството и министърът на правосъдието трябва да имат добра комуникация със всички институции по отношение на това, което трябва да свършим", заяви още министърът на правосъдието.” - в. „Стандарт”.

„Докладите на Европейската комисия се използват вътрешнополитически, смята евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в предаването „Лице в лице” по bTV. Той сподели, че частично подкрепя тезата, че докладите се пишат по доноси.
„ЕК беше засипана от такъв тип документи, но обикновено четем това първо по медиите”, поясни Радев. Той заяви, че действията на Румъния да каже, че механизмът на евродокладите не е добър, е била правилната позиция.
„При нас хора от екипа на Христо Иванов заявиха, че трябва да продължи наблюдението, че е полезно. Това не е нужната и отговорна държавна позиция”, категоричен е Радев.
Според евродепутата именно тези доклади и механизма на оценяване спъват приема на България в Шенген.
„Европейците не казват нещо различно, знаем какво трябва да направим, въпросът е да го изпълним. Законите ни са добри, но не се прилагат”, допълни Радев по повод тазгодишния доклад...” – в. „24 часа”.

„Иванов няма друг полезен ход, ясно е какво е оставил зад себе си, ясно е какво е пред него – най-вероятно политическа кариера или отново работа в НПО. Какво друго може да направи, освен да търси виновник вън от определен кръг?“
Имам някакво съзнание за начина, по който работя, и не Христо Иванов е човекът, който ще ми иска оставката и ще ми дава оценка, каза още Цацаров пред bTV.
По думите му ако човек в един момент осъзнае, че не може да се справи с това, което му е възложено, трябва да има достатъчно сили за оставка. „Но да тълкуваме един максимално реалистичен доклад като унищожителен – няма да стане, за да доставя удоволствие на някого, който е направил всичко възможно този доклад да бъде унищожителен, но не го е постигнал...” – в. „Сега”.

Вестниците отделят място и на новия проект за реформи в МВР, и на проблемите в сектора.

„Вътрешният министър Румяна Бъчварова представи новата концепция за реформи в МВР, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Сред проемните, които се предвиждат, са при напускане на системата новоназначените служители да получават 12 заплати вместо 20, както и годишният отпуск на униформените да бъде орязан с 5 дни – от 30 на 25.
Освен това проектът ще лиши преподавателския състав на Академията на МВР от статут на държавни служители и на служители по Закона за МВР, съобщава „Дарик“. Същото ще важи и за служителите на Медицинския институт на МВР. По този начин работещите в двете подразделения ще бъдат лишени от досегашните си компенсации.
Срещата в силовото ведомство е била между министър Бъчварова и представителите на шестте синдикални организации на МВР - Национален синдикат на гражданската администрация в МВР, Национален полицейски синдикат, Сдружение „Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Синдикална федерация на служителите в МВР, Сдружение „Синдикат на служителите в МВР” и Сдружение Синдикален алианс „Сигурност”. Те обаче не приемат предложенията за орязване на социалния пакет. Това е трети опит за обсъждане на реформа в системата МВР от месец ноември насам, когато в страната избухнаха масови полицейски протести. Проектът за изменение и допълнение на Закона за МВР ще бъде официално публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството в понеделник.” – в. „Труд”.

„В рамките на възможностите, с които разполагаме, е много трудно да отговорим на всички очаквания за необходимото полицейско присъствие. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от агенция "Фокус", в отговор на въпрос за недостатъчния брой полицаи в няколко малки общини.
"Не съществува отказ на Министерството на вътрешните работи (МВР) за регулярно полицейско присъствие в oбщините Лъки и Садово. Ние нямаме интерес да поддържаме едно такова състояние и да отказваме да го осигурим, просто такива са възможностите", обясни Бъчварова. Тя се позова на статистика, че в пловдивската община Садово за миналата година са извършени 153 престъпления, от които над половината са разкрити.
По думите ѝ в момента тече процес на преразпределяне на полицейските сили в Пловдивско, а всяка година се обявяват конкурси за попълване на незаетите щатове. Бъчварова изтъкна, че бюджетът на МВР не е достатъчен и добави, че "непрекъснато се опитваме да реорганизираме патрулно-постовата дейност".
"В част от програмата за реформи в МВР, която скоро ще обявим, има направление да определим по 5 критерия необходимата численост за определението областни дирекции. Това е един софтуер, който отчита особеностите на всички региони, който може да изчисли необходимия брой", допълни Бъчварова.
"Аз мисля, че и двойно по-голяма полиция да имаме, пак няма да се справим с тези задължения", посочи тя. Министърът припомни, че Законът за МВР е променян 75 пъти през последните 15 години и винаги в посока на увеличаване на функциите на ведомството...” – в. „Дневник”.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати