27 Април 2024 г. Събота

Иска ли България да влезе в умиращия Шенген, пита ни Орбан

2016-01-29 11:19:00

Унгария е категорична – ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи членство в Шенген на България. Друг въпрос е дали ще решите да приемете членство в една институция, която в момента умира.

Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение у нас.

След среща с българския си колега Бойко Борисов, Орбан отправи критики към ЕС за отношението спрямо България.

Не е правилно, че Брюксел не признава резултатите ви и не ви иска в Шенген. Не е справедливо, че допълнително изискват още неща от вас. Не е справедливо, че не признават, че при тази бежанска криза България е с най-добрите резултати, отсече Орбан.

Според него стрес тест имало за всички страни по маршрута на бежанците иБългария се е справила много добре - спазвате ангажиментите си, успяваме да защитим границите си.

Орбан обяви, че е поканил Бойко Борисов на срещата на Вишеградската четворка в Прага на 15 февруари, за да обсъдят формите на сътрудничество, с които държавите могат да са си полезни по бежанските въпроси.

 

Припомняме, Вишеградската четворка е групата на Унгария, Полша, Чехия и Словакия. В последните месеци на миналата година същите държави отказаха да приемат бежанските квоти на ЕС.

Все повече страни в Европа не могат да изпълнят основния си дълг - да защитят гражданите си. Особено уязвими стават жените. Трябва да защитим не принципите, а хората от тероризма, твърд е по темата унгарският премиер.

Оказа се, че родният ни премиер също споделя подобна позиция. Поне една крачка можем да направим напред – незабавно да затворим външните граници на ЕС, поне докато досега влезлите бежанци бъдат устроени, категоричен е министър-председателят на България.

 

Въпреки общата позиция с Орбан, Борисов съзря и разлика между тях – унгарският му колега бил по-смел и „бързо се оградил”.

Месеци наред бе сочен с пръст, а сега за седмици броени държави се оградиха по същия начин. Ако преди месеци ни бяха чули, сега щеше да има няколкостотин хиляди по-малко бежанци, които да трябва да се прехвърлят назад със скъп транспорт, пресметна Борисов.

Пазейки своите народи, мислим и за общата европейска солидарност. Това, че се оказваме прави в момента, не ни носи удовлетворение – проблемът не е решен, той се утежнява, смята българският премиер.

Иначе двамата премиери са доволни от проведения разговор, както и от отношенията между двете държави. Според Орбан унгарските предприятия и фирми, които извършват дейност у нас, се хвалят с честна конкуренция и политическа стабилност.

Отношенията ни се базират на взаимното уважение, което в момента липсва в Европа, в европейската политика. Ние, европейските страни, които по-късно са се присъединили съм ЕС, не бива да сме съгласни с тази некултурност. Всяка страна трябва да уважава другите. Ние винаги сме уважавали България, народа й, управниците й, като сме получавали същото, похвали ни Орбан.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати