28 Март 2024 г. Четвъртък

Визите ни за русначетата стават безплатни

2016-01-29 11:17:21

Руските деца до 16-годишна възраст вече ще идват с безплатни визи на детски лагери и фестивали у нас. За това са се договорили министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафанов.

Двамата са се срещнали вчера и с премиера Бойко Борисов и са обсъдили възможностите за облекчаване на визовия режим с цел да си върнем руските туристи в страната ни. В момента издаването на визи за организирани руски детски групи, които идват на определени фестивали, също е безплатно.

Изискванията обаче са значително по-големи, като например "промоцията" се отнася за много по-малък брой събития и също се изисква разрешение от общината, в която се състои фестивала.

"Вече сме включили обаче над 600 фестивала, които покриват почти цялата година", се похвали на пресконференция министър Ангелкова и уточни, че визите ще са без пари и за русначетата, които идват на детски лагери. "По нашите курорти има над 60 детски лагери", се похвали министърът на туризма.

На въпрос дали визите са безплатни при семейните почивки, министър Ангелкова предложи - "Е, просто трябва да отидат и да кажат, че отиват на фестивал".
По отношение на продължителността на многократните туристически визи министър Ангелкова обясни, че визите за деца са със срок пет години, а за възрастните туристи - една година.
Срокът за тези туристи, които имат имоти в България, е три години.

Друга мярка за привличане на повече туристи от Русия у нас и създаденото удобство, при което от 1-ви февруари ще заработи единен телефонен номер. На него всеки руски турист ще може да получи на руски език цялата информация около своето посещение у нас.

"Целта ни е руският турист да се чувства спокоен", посочи министър Ангелкова. Като друг мотив за това руснаците да изберат България като място за своят почивка тя изтъкна - "Нашата страна е безопасна, сигурна".

Ангелкова и Сафонов са се договорили още в края на февруари в българското посолство в Москва да се състои кръгла маса за развитието на туризма.

"България се намира на 8-мо място като предпочитана дестинация за руските туристи", посочи от своя страна Сафонов. Той също изтъкна, че един от преследваните цели в диалога между България и Русия е опростяване на визовата процедура.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати