Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 20
Начало arrow Икономика arrow 31 държави със сделка да следят корпорациите дали си плащат данъците

31 държави със сделка да следят корпорациите дали си плащат данъците

  Print E-mail
2016-01-28 08:33:30
източник: news.bg

Повече от 30 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се подписаха под споразумение за увеличаване прозрачността относно предоставяните данъчни облекчения на мултинационални корпорации, съобщава „Франс прес”.

В последните години беше разкрита информация, че много международни корпорации и компании получават прекомерни данъчни отстъпки.

Според новите правила мултинационалните компании ще трябва да докладват от държава на държава колко печелят и какви данъци са платили.

Ходът има за цел спиране на използването на „законодателни вратички” от страна на компаниите или местене на финансови средства през границите, за да минимизират или избегнат плащане на корпоративен данък.

От ОИСР отбелязаха, че целта е компаниите да плащат данъчния си дял справедливо.

Обменът на информация ще започне през 2017 година. Той ще предостави на данъчните власти „единна, глобална картина” за дейностите на големите компании, допълват от организацията.

Австралия, Великобритания, Чили, Франция, Япония, Люксембург, Мексико и Швейцария са сред подписалите се 31 държави. САЩ все още не участват в споразумението, но се очаква да го направят в близко бъдеще.

Предложенията са част от пакет на ОИСР с 15 точки, приет от световни лидери на срещата на Г-20 в Турция през ноември 2015 година.

Данните на ОИСР показват, че националните правителства губят от 100 до 240 милиарда долара или 4-10% от данъчната събираемост в света всяка година заради данъчни схеми, които позволяват на компании като Apple, Facebook и Amazon да плащат по-ниски данъци.

В петък Google се съгласи да плати 185 милиона долара данъци на Великобритания след разследване на правителството.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?