Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 21
Начало arrow Икономика arrow 31 държави със сделка да следят корпорациите дали си плащат данъците

31 държави със сделка да следят корпорациите дали си плащат данъците

  Print E-mail
2016-01-28 08:33:30
източник: news.bg

Повече от 30 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се подписаха под споразумение за увеличаване прозрачността относно предоставяните данъчни облекчения на мултинационални корпорации, съобщава „Франс прес”.

В последните години беше разкрита информация, че много международни корпорации и компании получават прекомерни данъчни отстъпки.

Според новите правила мултинационалните компании ще трябва да докладват от държава на държава колко печелят и какви данъци са платили.

Ходът има за цел спиране на използването на „законодателни вратички” от страна на компаниите или местене на финансови средства през границите, за да минимизират или избегнат плащане на корпоративен данък.

От ОИСР отбелязаха, че целта е компаниите да плащат данъчния си дял справедливо.

Обменът на информация ще започне през 2017 година. Той ще предостави на данъчните власти „единна, глобална картина” за дейностите на големите компании, допълват от организацията.

Австралия, Великобритания, Чили, Франция, Япония, Люксембург, Мексико и Швейцария са сред подписалите се 31 държави. САЩ все още не участват в споразумението, но се очаква да го направят в близко бъдеще.

Предложенията са част от пакет на ОИСР с 15 точки, приет от световни лидери на срещата на Г-20 в Турция през ноември 2015 година.

Данните на ОИСР показват, че националните правителства губят от 100 до 240 милиарда долара или 4-10% от данъчната събираемост в света всяка година заради данъчни схеми, които позволяват на компании като Apple, Facebook и Amazon да плащат по-ниски данъци.

В петък Google се съгласи да плати 185 милиона долара данъци на Великобритания след разследване на правителството.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  Новини Пенсионерите с пенсии до 321 лева включително ще получат 40 лева коледна добавка.Тя ще бъде изплатена заедно с декемврийските пенсии. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, ...
  Новини Годишните винетки вече ще важат за период от една година от датата на купуване на стикерите, а не до края на календарната година, както е до сега.Това се предвижда в проект на постановление за ...
  Новини 1,133 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, ако се въведе необлагаемия минимум от 510 лв. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е бил ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?