9 Май 2024 г. Четвъртък

31 държави със сделка да следят корпорациите дали си плащат данъците

2016-01-28 08:33:30

Повече от 30 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се подписаха под споразумение за увеличаване прозрачността относно предоставяните данъчни облекчения на мултинационални корпорации, съобщава „Франс прес”.

В последните години беше разкрита информация, че много международни корпорации и компании получават прекомерни данъчни отстъпки.

Според новите правила мултинационалните компании ще трябва да докладват от държава на държава колко печелят и какви данъци са платили.

Ходът има за цел спиране на използването на „законодателни вратички” от страна на компаниите или местене на финансови средства през границите, за да минимизират или избегнат плащане на корпоративен данък.

От ОИСР отбелязаха, че целта е компаниите да плащат данъчния си дял справедливо.

Обменът на информация ще започне през 2017 година. Той ще предостави на данъчните власти „единна, глобална картина” за дейностите на големите компании, допълват от организацията.

Австралия, Великобритания, Чили, Франция, Япония, Люксембург, Мексико и Швейцария са сред подписалите се 31 държави. САЩ все още не участват в споразумението, но се очаква да го направят в близко бъдеще.

Предложенията са част от пакет на ОИСР с 15 точки, приет от световни лидери на срещата на Г-20 в Турция през ноември 2015 година.

Данните на ОИСР показват, че националните правителства губят от 100 до 240 милиарда долара или 4-10% от данъчната събираемост в света всяка година заради данъчни схеми, които позволяват на компании като Apple, Facebook и Amazon да плащат по-ниски данъци.

В петък Google се съгласи да плати 185 милиона долара данъци на Великобритания след разследване на правителството.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати