29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ и реформаторите атакуваха Висшия съдебен съвет

2016-01-27 06:22:52

ГЕРБ и Реформаторският блок поискаха оставката на Висшия съдебен съвет. Причините са скандалите около институцията (SMS гейт и "опраскването" на Соня Найденова).

Предложението идва от управляващата партия ГЕРБ, която събра медиите на късен извънреден брифинг в парламента.

На брифинга именно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази надежда и другите формации в управлението да се присъединят към исканата от ГЕРБ оставка на ВСС.

Призоваваме ВСС да се саморазпусне, настоя Цветанов. Причината са поредицата от публични скандали, с които съветът окончателно се дискредитирал. ВСС изчерпа окончателно публичното доверие, категоричен бе Цветанов.

По думите му настоящият ВСС не може да изпълнява вменените му от закона функции. Не се решавали проблемите в съдебната система, а съветът се занимавал само с вътрешни интриги. Убедени сме в нуждата от съдебна реформа, изтъкна Цветан Цветанов. Призоваваме за политически консенсус, настоя той.

От ГЕРБ настояват за ясен времеви график, в който да се приемат другите процесуални закони, които са част от съдебната реформа. Управляващите настояват ясно да се посочи кога ще се гласуват антикорупционният закон, НПК, законът за мерките срещу тероризма.

Цветанов посочи, че ГЕРБ ще подкрепят реални действия за реформа в съдебната система. Останалите партии в управлението поели ангажимент в следващите дни да се изкажат по предложението на ГЕРБ.

Цветанов обясни, че ако се разпусне сега ВСС, то той ще работи в оставка до избора на нов. Ситуацията обаче е деликатна, тъй като новият съдебен закон още не е приет и ако ВСС се саморазпусне, то новият съвет трябва да бъде избран по старите правила. Затова и от ГЕРБ най-вероятно искат ВСС да работи в оставка, докато влезе в сила новият регламент, приет с промените в Конституцията.

Веднага след изявлението на ГЕРБ, Найден Зеленогорски се произнесе от името на Реформаторския блок.

Единодушно групата на РБ подкрепя искането за оставка на ВСС. Утре в декларация те щели да изнесат допълнителни аргументи за нуждата от тази оставка и за очакванията си за съдебната реформа.

Попитан защо на брифинга не е заедно с ГЕРБ, той обясни, че групата на РБ имала още мотиви и аргументи да се иска оставката на ВСС.

Цялото общество очаква от ВСС една достойна постъпка, подчерта Зеленогорски. ВСС не произвежда очаквания продукт от цялото общество. Там се произвеждат само скандали, категоричен бе реформаторът.

За момента не е ясна позицията на другите две формации в управлението – Патриотичния фронт и АБВ.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати