26 Април 2024 г. Петък

"Аз съм български учител и не преподавам цигански песни", обяви учител по музика

2016-01-26 21:00:25

Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

Валентин Янков, на първия ред вляво. Снимка: Facebook 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати