27 Април 2024 г. Събота

Ние не сме Петър Берон, възпитаваме критично мислене, опонира Кастрева

2016-01-25 07:33:26

Българското самосъзнание не се формира само в часовете по литература. Това обяви в студиото на bTV образователният заместник-министър Ваня Кастрева по повод новите учебни програми.

Припомняме, че измененията в програмите се обявяват поетапно в последните месеци, като някои елементи от новото им съдържаниепредизвикаха остри реакции. Такъв е и случаят с новината, че „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски отпада от образователната програма за сметка на задължителното изучаване на „Робинзон Крузо“.

Това обаче не е вярно, отрече Кастрева. Според нея нарушена комуникация води до тези гневни изблици. Паисий не отпада, той присъства в програмите за следващи класове. Това не е литературно произведение, а исторически извор – ще се учи в 9 клас, обясни просветния заместник-министър.

Тя напомни, че формирането на нагласи и ценности е различно от задължителната литература. Децата ще чуят за Паисий  много по-рано от 9 клас, ще се случи по естествен начин от страна на учителя – може още във 2-3 клас. Има 5 български автори, които се учат в 6 клас, уточни Кастрева.

 

Общата философия на закона е текстовете да са ориентирани към интересите на децата. Програмите предвиждат 40% от часовете за нови знания – залагаме на редуциране на академичността и претовареността на учениците. Дава се възможност на учителя според интересите на учениците да надгради познанията им, аргументира се Кастрева.

Тя обяви, че програмата за 7 клас е изцяло с български автори. „Хубава си, моя горо“ също не изпада, а се премества.

"Искам да влезем в нашето време. Ако Петър Берон е направил първия учебник, в който всичко известно е написано, ние не сме Петър Берон – първо трябва да възпитаме децата на мислят критично, да са вдъхновени, това не става само със задължителната литература", заяви Кастрева.

Спорен е списъкът от ценните български автори и е трудно да се направи такава селекция, която да отговаря на всички интереси, смята Кастрева.

За нея е ясно, че самосъзнанието и националната принадлежност не се градят само в часовете по литература.

„Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ няма да е задължително за 5 клас, призна за финал Кастрева. Децата обаче могат да го прочетат сами, а учителите – да го преподадат в увеличения брой часове за упражнения, да го предоставят като домашна задача  или част от програмата за рецитал при училищно тържество, предположи още заместник-министърът. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати