24 Април 2024 г. Сряда

Севлиево замръзна! Градусите паднаха до минус 28

2016-01-24 14:33:08
Най-ниската за тази зима температура от минус 28 градуса е измерена днес в 7,20 часа в Севлиево, съобщи метеорологът Иванка Иванова пред БТА.

По думите й от седмица в града температурата не е била по-висока от минус 20 градуса, но вчера, когато е било минус 24 градуса, както и днес, е най-студено.

Севлиево е в котловина и там често се наблюдавт температурни рекорди и през лятото, и през зимата, тъй като въздушните маси се задържат по-дълго, отколкото в равнината и в планините, обясни Иванова.

Макар и рекорд за зимата, тази температура не е най-ниската в града. Най-ниската температура за последните около 50 години е измерена преди 11 години - на 9 февруари 2005 година, когато е било минус 34 градуса. През зимите на 2007 и 2012 година температурата отново е паднала под минус 30 градуса, припомни Иванова.

Минус 23 градуса по Целзий пък са показвали в 05.00 ч. термометрите в град Кнежа, съобщиха от филиала в Плевен на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По същото време в Плевен са измерени минус 15 градуса. По-студено е било във Видин - минус 18 градуса и във Велико Търново - минус 16. В Ловеч температурата е паднала до минус 14 градуса. Във Враца и Монтана са измерени минус 10 градуса.

В 08.00 ч. тази сутрин отново най-студено в Североизточна България е било в Кнежа - минус 22 градуса. За изминалите три часа по-ниски са станали във Велико Търново - минус 17 градуса и в Монтана - минус 11. За този период от време без промени са се запазили температурите в Плевен, Видин, Ловеч и Враца.

Температура от минус 16,6 градуса е измерена тази сутрин в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. 

Предишният рекорд за 24 януари е бил през 2006 г., когато термометрите са отчели минус 16,5 градуса.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати