27 Април 2024 г. Събота

Събор на Рожен ще има и през 2016 г.

2016-01-23 05:52:52
След 9-годишно прекъсване, миналата година беше възроден съборът на Роженските ливади в Родопите. Организаторите му и Община Смолян искаха да има такъв фестивал на всеки 4 години.

Огромният интерес към фолклора и българските традиции привлякоха гости от цял свят. Миналото лято на Роженските ливади дойдоха над 400 хиляди гости и участници.

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви днес, че и тази година ще има събор на Рожен.

Традиционно той ще се проведе между 17 и 19 юли и в него ще участват фолклорни ансамбли от цялата страна. Вероятно гостите отново ще имат възможността да опитат традиционни родопски специалитети, докато се наслаждават на музикалните и танцови изпълнения, предаде бтв.


"Няма по-голям празник в Родопите, по-патриотично събитие, което се случва дори в България. Над 300 000 човека се събраха миналото лято на Роженските поляни", обясни Мелемов. И уточни, че това задължава общината да помисли за сериозна организация и тази година.

"Дали всяка година да го правим, дали през 4 години, зависи от интереса. Тази година определено има интерес, така че отново ще има събор на Рожен", допълва Мелемов.


„Няма по-голям празник в Родопите, по патриотично събитие, което се случва дори в България. Над 300 хиляди човека се събраха миналото лято на Роженските поляни", обясни той. И уточни, че това задължава общината да помисли за сериозна организация и тази година.


„Дали всяка година да го правим, дали през четири години, за виси от интереса. Тази година определено има интерес, така че отново ще има събор на Рожен", допълва Мелемов.
Копирано от standartnews.comАко искате да посетите събитието е добре да проверите отсега възможностите за хотелски резервации. През 2015 г. легловата база в района беше резервирана още от месец април.

Десетилетия наред фолклорния събор в Рожен беше уникално събитие на Балканите, но липсата на финансиране прекъсна традицията. Първият събор се е провел на Роженските ливади като родово събиране преди повече от век. По традиция певицата Валя Балканска открива събитието с изпълнението на „Бела съм, бела, юначе” – химнът на Родопа планина.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати