Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Април 7
Начало arrow България arrow Събор на Рожен ще има и през 2016 г.

Събор на Рожен ще има и през 2016 г.

  Print E-mail
2016-01-23 05:52:52
източник: actualno.com

След 9-годишно прекъсване, миналата година беше възроден съборът на Роженските ливади в Родопите. Организаторите му и Община Смолян искаха да има такъв фестивал на всеки 4 години.

Огромният интерес към фолклора и българските традиции привлякоха гости от цял свят. Миналото лято на Роженските ливади дойдоха над 400 хиляди гости и участници.

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви днес, че и тази година ще има събор на Рожен.

Традиционно той ще се проведе между 17 и 19 юли и в него ще участват фолклорни ансамбли от цялата страна. Вероятно гостите отново ще имат възможността да опитат традиционни родопски специалитети, докато се наслаждават на музикалните и танцови изпълнения, предаде бтв.


"Няма по-голям празник в Родопите, по-патриотично събитие, което се случва дори в България. Над 300 000 човека се събраха миналото лято на Роженските поляни", обясни Мелемов. И уточни, че това задължава общината да помисли за сериозна организация и тази година.

"Дали всяка година да го правим, дали през 4 години, зависи от интереса. Тази година определено има интерес, така че отново ще има събор на Рожен", допълва Мелемов.


„Няма по-голям празник в Родопите, по патриотично събитие, което се случва дори в България. Над 300 хиляди човека се събраха миналото лято на Роженските поляни", обясни той. И уточни, че това задължава общината да помисли за сериозна организация и тази година.


„Дали всяка година да го правим, дали през четири години, за виси от интереса. Тази година определено има интерес, така че отново ще има събор на Рожен", допълва Мелемов.
Копирано от standartnews.comАко искате да посетите събитието е добре да проверите отсега възможностите за хотелски резервации. През 2015 г. легловата база в района беше резервирана още от месец април.

Десетилетия наред фолклорния събор в Рожен беше уникално събитие на Балканите, но липсата на финансиране прекъсна традицията. Първият събор се е провел на Роженските ливади като родово събиране преди повече от век. По традиция певицата Валя Балканска открива събитието с изпълнението на „Бела съм, бела, юначе” – химнът на Родопа планина.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Мизерията не е спасение от вируса, нужна е убедителна и достоверна информация и всеобхватни данни за резултатите, особено при искане за удължаване на извънредното положение с месец.Това предупреди ...
  Новини Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на ...
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?