28 Март 2024 г. Четвъртък

Блестяща победа на математиците от СМГ, Оксфорд я обяви за световен лидер

2016-01-22 06:48:28

Седем възпитаници на Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" завоюваха осем медала на Международната Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан, похвалиха се учителите от гимназията на пресконференция в БТА.

Олимпиадата се проведе между 13 и 19 януари 2016 година. Нашите математици са на първо място в отборното класиране.

В надпреварата участваха 415 ученици от 17 държави, групирани в 54 отбора."Участваха 10 отбора само от Русия. Те са много силни, обикновено е трудно да се преборим с тях", каза директорът на СМГ Антони Стоянов.

Според учителя Илиан Илиев заслугата на блестящото представяне е на целия колектив, включително и на пенсионираните учители като Александра Шишкова.

"Успехът по дадена дисциплина не е плод само на работата на колегите в тази област. Това е отворено състезание на природо-научните училища от света - математика, физика, информатика. Това е отборно състезание и е важно как отборът се представя. Тази година - равномерно, отлично представяне - има успехи и по други природни науки и по хуманитарни, както и спортни", обясни директорът на СМГ.

Децата започват да се готвят още с курсове от 4 клас, а в пети приетите в училището продължават надпреварата.

Един от участниците в олимпиадата в Казахстан Иво Дилов, състезател по информатика, разказа, че както на всяко международно състезание и там е имало жестока конкуренция. "Задачите бяха трудни, но красиви. Беше удоволствие да се занимавам с тях по време на състезанието. Дори не само на състезание - в къщи сядаш и решаваш задачи", разказа сребърният медалист.

Учителите неколкократно повториха, че ключът към успеха е именно в отборните занимания. "Децата винаги са работили заедно, много учители работят с тях. Ако отделим 1-2 месец преди състезанието, не би имало никакви успехи. Това е резултат от дългогодишна съвместна работа", разказа учител.

В 12-та Жаутиковска олимпиада много добро представяне е имал и отбор от Шуменската природоматематическа гимназия. Те са завоювали по математика сребърен и бронзов медал, но не са имали пълен отбор. "Трябва да е отбор от едно училище, не може да е от няколко града в една и съща държава", поясни Антони Стоянов.

На състезанието има две втори места. Едното е с отбор от Сърбия, другото - на Беларус. "Първото място си е първо. Има награда Гранд при, върхът на успеха. Спечели я един от 10-те руски отбора - на малко точки бяха от нас", поясниха учители.

"Абсолютно коректно се държаха всички - и спечелилите, и загубилите, нямаше завист. Журито беше международно с професори-преподаватели, които готвят задачи и за международна олимпиада", каза Стоянов и поясни, че има припокриване на националните отбори и отборът от СМГ.

От Оксфордския университет са изпратили писмо, че СМГ може да бъде универсален сертификационен център, защото е световен лидер по брой ученици, приети в техния университет. "Там са приети най-много студенти, които са учили в едно училище - нашето СМГ", с гордост каза директорът. Той даде пример, че 11 от 156-те випусници през тази година на Столичната математическа гимназия випуск са приети в Оксфорд.

В раздел Математика – златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал.
Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Наградата Гранд при е присъдена на 1329-то Московско училище, следвано от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки.  

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати