26 Април 2024 г. Петък

Есента е на прага. Време е за пилинг

2010-09-16 22:32:40
Колкото и внимателни да сте били досега в грижите за кожата си, има следи, които са останали, било то видими или не, след горещите месеци. Затова решихме да попитаме доц. Мери Ганчева, дерматолог, как да се поправят най-лесно щетите.

През лятото кожата е със удебелен повърхностен слой вследствие на ултравиолетовите лъчи. Възможно е да са се получили неравности, да се е появила хиперпигментация, да са се запушили пори и да са се появили малки пъпчици. Може да се наблюдава и акцентиране на бръчиците пак вследствие на слънцето.  

Именно затова есента е най-подходящото време да се направи химичен пилинг. По този начин кожата ще стане бляскава, сияйна и по-млада. Тя ще се освободи от мъртвите клетки, ще се подобри кръвообращението и ще се стимулира процесът на обновяване на клетките, поясни доц. Ганчева.

Прилагането на химични вещества предизвиква ексфолиране, тоест излющване, което стимулира по-бързото обновяване на клетките и по този начин увредената кожа се замества. Така се постига регенериране на епидермиса, тъй като обикновено пилингите са повърхностни. 

В древността те са се правели с ферментирало мляко (Гърция, Рим и Египет). В Средновековието са използвали вино или оцет, а през 80-те години на миналия век вече започват да се използват алфа-хидрокси киселините и основно гликоловата киселина, като до този момент са се появили много и най-различни видове пилинги.  

Най-популярни в наше време са плодовите киселини, които изглаждат и опъват кожата, и се добиват от цитрусови плодове, ябълки, грозде, папая, млечна и тръстикова захар.

С плодовите киселини кожата се лющи нежно и се освежава бързо, горният слой се обновява, става по-еластичен. Пилингът действа и по-дълбоко на колагена на съединителната тъкан. Това спомага за задържане на повече вода в клетките и така кожата се хидратира. Изглежда по-сочна, по-свежа, по-млада.

Ако кожата е мазна, с разширени пори и/или има акне, тогава са подходящи пилингити със салицилова киселина, но това трябва да се прецени от специалист-дерматолог, за да се знае дали трябва да се направи повърхностен, средно дълбок или дълбок пилинг. 

Дълбокият пилинг се прави с трихлороцетна киселина. Той е доста по-драстичен и е напълно химически, затова трябва да се прилага внимателно и в късна есен, когато няма толкова силно слънце. Докато другите видове са по-нежни и човек може да бъде социално активен, обясни доц. Ганчева.      

Пигментацията също може да се третира със специфични химически пилинги, които могат да бъдат по-повърхностни (с бадемова киселина) или по-дълбоки, в зависимост от препоръката на дерматолога. 

Той задължително трябва да нанесе след процедурата специфични неутрализиращи продукти и може да определи какво да бъде поведението на човек в периода на обновяване на кожата след пилинга. Обикновено се правят 3-4 процедури през десетина дни до две седмици и в този период кожата трябва да се подпомага с необходимите продукти в зависимост от целта на терапията.
източник: health.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати