26 Април 2024 г. Петък

20% ДДС не е по джоба на българския потребител според бизнеса

2016-01-18 08:44:59

След като премиерът Бойко Борисов се ядоса на бизнеса, че цените на горивата падат, а на цените на продуктите не, днес и бизнесът отвърна на удара. Оказа се, че политиките и решенията на кабинета не позволявали спад на цените.

Доставната цена на хляба е като от 1989 година без ДДС,обясни в ефира на Нова тв Мариана Кукушева от националния съюз на сладкарите. Иматърговска надценка и 20% ДДС за държавата в цената на крайния продукт, подчерта тя. Кое да свалим, попита Кукушева.

От август 2015 с 20% са се увеличили фактурните стойности за бизнеса. 20% ДДС са изключително много за джоба на българския потребител, категорична е тя. За пример тя посочи въведената в енергетиката такса „задължение към обществото”.

Кабинетът вдигнал и минималната работна заплата от 2016 на 420 лева, което отежнявало бизнеса. Цените на енергията също пречели за спад на цената на крайния продукт. Ние сме в енергоемък сезон, оправда се Кукушева. 

Мика Зайкова, икономически и социален експерт, обаче не се съгласи с оправданията на бизнеса. Цените на горивата са 4-ти по скъпотия в ЕС, каза тя.

В България има картел, убедена е Зайкова и призова КЗК да проучи въпроса. Хляб „Добруджа” е поскъпнал с 0,3% през миналата година по данни на НСИ.  С 2,1% са скочили сладкарските изделия, каза Мика Зайкова. В същото време, по думите й, страната е в дефлационен синдром.

80% са бедните у нас, заяви Мика Зайкова, според която сивата икономика е виновна за високите цени. 50% е сивата икономика, категорична е тя.

Да не се спекулира с минималната работна заплата, призова Зайкова бизнесът.  Какво ви пречи минималната работна заплата, ядосано попита синдикалистът.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати