Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow 20% ДДС не е по джоба на българския потребител според бизнеса

20% ДДС не е по джоба на българския потребител според бизнеса

  Print E-mail
2016-01-18 08:44:59
източник: news.bg

След като премиерът Бойко Борисов се ядоса на бизнеса, че цените на горивата падат, а на цените на продуктите не, днес и бизнесът отвърна на удара. Оказа се, че политиките и решенията на кабинета не позволявали спад на цените.

Доставната цена на хляба е като от 1989 година без ДДС,обясни в ефира на Нова тв Мариана Кукушева от националния съюз на сладкарите. Иматърговска надценка и 20% ДДС за държавата в цената на крайния продукт, подчерта тя. Кое да свалим, попита Кукушева.

От август 2015 с 20% са се увеличили фактурните стойности за бизнеса. 20% ДДС са изключително много за джоба на българския потребител, категорична е тя. За пример тя посочи въведената в енергетиката такса „задължение към обществото”.

Кабинетът вдигнал и минималната работна заплата от 2016 на 420 лева, което отежнявало бизнеса. Цените на енергията също пречели за спад на цената на крайния продукт. Ние сме в енергоемък сезон, оправда се Кукушева. 

Мика Зайкова, икономически и социален експерт, обаче не се съгласи с оправданията на бизнеса. Цените на горивата са 4-ти по скъпотия в ЕС, каза тя.

В България има картел, убедена е Зайкова и призова КЗК да проучи въпроса. Хляб „Добруджа” е поскъпнал с 0,3% през миналата година по данни на НСИ.  С 2,1% са скочили сладкарските изделия, каза Мика Зайкова. В същото време, по думите й, страната е в дефлационен синдром.

80% са бедните у нас, заяви Мика Зайкова, според която сивата икономика е виновна за високите цени. 50% е сивата икономика, категорична е тя.

Да не се спекулира с минималната работна заплата, призова Зайкова бизнесът.  Какво ви пречи минималната работна заплата, ядосано попита синдикалистът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?