25 Април 2024 г. Четвъртък

Тежка ситуация в Североизточна България, хиляди абонати без ток

2016-01-18 08:31:20

В Североизточна България ситуацията е тежка, особено в областите Шумен, Русе и Силистра. Затворени са първокласните пътища Русе – Шумен и от Шумен към Силистра. Това обяви за БиТиВи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Цялата третокласна пътна мрежа в Добрич е затворена за движение.

Магистрала „Хемус” е отворена за всички превозни средства тази сутрин в участъка от Шумен към Варна.

Лазаров обясни, че ограничения се налагат заради това, че има открити пространства и много силен вятър, който образува снежна виелица.Виелицата затрупва пътното платно и ограничава видимостта почти до нула метра. Това пък създавало предпоставки за излизане на превозните средства от пътя и падането им в канавки. Движението е ограничено, за да не се допускат инциденти. След като ситуацията се успокои, машините ще влязат и ще почистят.

 

В област Търговище е възстановено движението за леки автомобили.

Проливните дъждове преди снега в Южна България доведоха до преливане на големите реки в региона и ГКПП „Капитан Андреево” бе залят с вода. Това принуди граничните власти да го затворят. Лазар Лазаров отбеляза, чедвижението е пренасочено през граничен пункт „Лесово”.

Властите съветват шофьорите да са много внимателни, тъй като дори при идеално почистен път има стичане на вода по пътното платно вследствие на топене на снега от използваните химикали. Това на места може да бъде предпоставка за образуване на поледица и при несъобразена скорост да доведе до катастрофи.  

 

Шефът на Пътната агенция призова да се шофира с по-ниска скорост, шофьорите да тръгват на път със заредени резервоари и със зареден телефон. В случай на инцидент те могат да се свържат с директния телефон 0700 130 20 или пък ако са със смарт телефони -  да ползват приложението на пътната агенция.

Проходите Троян – Кърнаре и Златишки са затворени. На останалите проходи има ограничения за пътуване на товарни автомобили. Проходът на Републиката е отворен за всички автомобили. На Шипка има ограничение за товарни автомобили над 12 тона. Такова е ограничението и на Котел – Омуртаг и Айтоския проход.

Нормализира се снежната ситуация в Хасковско. Село Динево е най-пострадало. Поредното наводнение за местните хора не е изненада, тъй като селската река периодично прелива.

От приливната вълна пострадаха 38 къщи.

В община Хасково остава в сила частично бедствено положение.

 

В Свищов бедственото положение е отменено, предава БНР. За днес училищата ще останат затворени, но детските градини ще работят нормално.

Отменено е частичното бедствено положение в Доспат и Рудозем. Частично остава бедственото положение в община Смолян.

Близо 100 000 абонати без ток, по информация от трите ЕРП-та. 

80 населени места в Западна България са без ток. Засегнати са 30 000 клиенти, съобщи Виктор Станчев от ЧЕЗ-България, цитиран от националното радио. Той увери, че до края на днешния ден навсякъде електрозахранването ще бъде възстановено.

Повече от половината са намалели населените места без ток на територията на EVN. Те са около 140. Основните проблеми са в областите Пазарджик и Пловдив, а по-високите части, а също и в района на Първомай. Причините са тежък и лепкав сняг, който къса проводници.

239 населени места с около 61 000 клиенти са без ток в Североизточна България. Управителят на Енерго-Про Стефан Абаджиев поясни, че обстановката се е влошила в община и област Велико Търново. Снощи 40 населени места са били без захранване, сега са 50. Влошила се е обстановката и в Търговище, където от 26 сега населените места без ток са станали 43.

30 са населените места без захранване в Силистра, 18 в Добрич, в Габрово – 22.

Шест села са без захранване във Варненско.

От Областна администрация Бургас съобщават, че река Велека е заляла пътя Царево – Резово. Затворен за движение е участъкът между Ахелой и Поморие. Обходен маршрут няма. Заради наводнение при КПП Кошарица и при км 216 между Ахелой и Поморие движението се осъществява само в едната лента.

Без ток са селата Емона и Баня в община Несебър.

Летище и пристанище Бургас са отворени.

Със заповеди на кметовете на Сунгурларе и Руен, денят е обявен за неучебен във всички училища на територията на двете общини. До обяд се очаква да бъде отменено частичното бедствено положение в община Камено. Там в момента се прави опис на щетите в пострадалите къщи. 

Във Врачанска област затворени за движение участъци няма. Поетапно се възстановява електрозахранването на населените места, които са останали частично или изцяло без ток, съобщават от областната управа. Напълно са преодолени проблемите по ел. захранването в общините Борован, Козлодуй, Хайредин и Мизия.

На територията на община Враца няма ток в село Девене и в осем населени места за отделни абонати. В община Криводол изцяло без ток са селата Главаци, Лесура и Осен. В община Мездра все още не е възстановено ел. захранването - частично във Върбешница, Горна Кремена, Зверино, Зли дол, Игнатица, Лик, Моравица, Ослен Криводол, Очиндол, Старо село и Царевец. На територията на община Оряхово няма ток в с. Галово.

Повече от 16 часа без ток са осем от населените места в община Роман – Хубавене, Караш, Стояновци, Струпец, Средни рът, Курново, Синьо бърдо.

Изцяло е преустановен учебният процес в община Бяла Слатина и мездренското село Зверино.

В Кюстендилска област пътищата са проходими при зимни условия, съобщават от полицията. Пътят Бобошево – с. Четирци остава затворен.

Поради навявания са труднодостъпни пътищата до селата Априлово, Конак, Александрово, Горна Кабда, Маково, Росина, Кошничари, Миладиновци, Пайдушко и Божурка в област Търговище. Това съобщават от областната администрация. 60 машини почистват републиканската пътна мрежа.

37 села в общината са без ток. В община Омуртаг ток няма в 5 населени места, в община Попово – в 5.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати