Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow Няма бедстващи хора, обстановката в цялата страна остава тежка

Няма бедстващи хора, обстановката в цялата страна остава тежка

  Print E-mail
2016-01-17 19:16:08
източник: news.bg

Тежка остава обстановката и в Русенско, като бедствено положение е обявено в община Две могли. Пътищата там остават затворени поради снегонавявания, съобщават от областната управа. Всички села в общината са без ток. Село Помен няма и вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

Голяма дига край град Хаджидимово е скъсана от високите води на река Места, съобщава БНР. Около 50 декара земеделски земи са залети. Основен земеделски път е бил разрушен. Огромното количество вода е образувало езеро, което стига до пътя за близкото село Блатска.

 

Автомобили и хора са закъсали в Шуменско. Пътят от Шумен за село Златна нива е непроходим в участъка между Макак и село Царев брод, съобщават от община Шумен.

Пожарникари и полицаи изтеглят колите от преспите и помагат на пътниците.

Местните власти призовават хората да не предприемат пътувания в града и извън него заради сложната зимна обстановка и сериозната опасност от падане на клони по пътищата.

С техника на пожарната и селски трактор до Русе са били транспортирани две родилки от селата Семерджиево и Хотанца. Това е станало ясно по време на вечерния зимен щаб в община Русе. Транспортиран е и измръзнал мъж от русенско село.

БГНЕС съобщава, че са извозени и хора от бус, закъсал на пътя Русе-Кубрат.

Заради големи преспи е много тежка ситуацията в русенския квартал „Дружба”. Там е насочена допълнителна техника за почистване.

Заради снега затварят училища. 

Няма данни за бедстващи и застрашени хора вследствие на усложнената зимна обстановка в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. 358 спасителни дейности са извършили от началото на денонощието екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Към момента пожарникарите участват в локализирането и ликвидирането на 61 произшествия.

Пътят през прохода Петрохан бе затворен заради паднала лавина. Снежната маса се е свлякла в района между 59 – 60 км в посока Берковица.

Минути след 15.00 часа движението през прохода „Петрохан” е възстановено. Остава забраната за движение на товарни автомобили над 12 т, въведена в началото на зимния сезон.

Лавината бе паднала в района на билото, като движението през прохода бе изцяло ограничено. Над 120 линейни метра снежна маса бяха отстранени от пътното платно с помощта на роторна машина, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  

Бе въведен обходен маршрут по АМ „Хемус" и път I-1 Враца - Монтана

 

В цялата страна обстановката остава усложнена, като най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян.

 

Припомняме, че в трите области е обявен червен код за опасно време.

От полицията поясняват, че най-много сигнали са подадени за отстраняване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради и инфраструктура.

На територията на община Хасково е обявено частично бедствено положениеза селата Динево, Стойково и Родопи. Река Харманлийска е излязла от коритото си в района на село Динево и е наводнила 32 къщи. Пътят Хасково – Динево е наводнен и затворен за движение. Електрозахранването в района също е нарушено.

 

Около 8.30 часа тази сутрин е бил подаден сигнал за издирване на седем деца в района местност Река Арда, община Ивайловград. Те са загубили ориентация, докато са се придвижвали от частна вила. За щастие децата са били открити невредими. Те са настанени в полицейското управление в града.

 

От полицията съобщават още, че към момента има данни, че язовир „Ивайловград” прелива.

Без достъп са крумовградските села Красино и Морянци. Водостокът в района (бетоновият мост) е разрушен от обилните валежи и придошлите високи води. Нивата на река Крумовица и притоците й са повишени. Заради скъсана дига в землището на село Едрино е залята помпена станция „Гулийка”.

Сигнали за наводнени мазета на жилищни сгради в кв. „Дружба” в Крумовград са постъпили в пожарната. Към момента нивото на водата спада. На територията на областта има селища без електрозахранване. Контролирано прелива язовир „Амбарица”, който се намира между селата Шумнатица и Горно Кирково. Пряка опасност за населението няма, уверяват от МВР.

Остава в сила обявеното бедствено положение на територията на общинаСмолян. В града са наводнени улици, жилищни сгради и инфраструктура.

 

Затворени пътни участъци

Област Смолян. Свличане на земна маса е затворило едно от платната на пътя между селата Широка лъка и Стойките. Затворен е част от пътя между Девин и Михалково. Пътят до село Триград е залят и е затворен за преминаване.

Област Кърджали. Река Арда е заляла пътя между Кошница и Могилица. Пътят е непроходим към момента.

Област Враца. Временно се ограничава движението на всички МПС по цялата третокласна мрежа в областта. Ограничено е движението за всички тежкотоварни МПС над 3,5 т по път I-1 Краводер – Лютидол.

Област Кюстендил. Въведени ограничения за главен път Е 871 от ГКПП - Гюешево до Радомир. Затворен за товарни автомобили е пътят Дупница - Самоков. За всички превозни средства е затворен път III -104 Бобошево – село Четирци (от 4 до 25 км).

Област Благоевград. Въведено е ограничение за движението на товарни автомобили над 12 тона и товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в проходите Юндола и Предела.

Област Перник. Пътищата на територията на областта са проходими при зимни условия. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Радомир – Гюешево. Област Сливен. Път ІІІ-488 (с. Градец - с. Ичера – Сливен) е затворен за движение на МПС в участъка от км 19+750 до км 30+000. Активирано свлачище при км 25+500. Обходен маршрут през с. Ичера – път ІІІ-488 - с. Градец – път ІІ-48 – път І-7 – п. кр. „Петолъчката” – път І-6 – Сливен и обратно.

Област Хасково. Наводнен и затворен за преминаване в двете посоки е пътят с. Долен главанак – с. Бориславци – с. Ефрем.

От пътната агенция за пореден път призовават шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, както и да спазват указанията на контролните органи. Те подчертават, че блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Актуална информация за пътната обстановка гражданите и транспортните фирми могат да получават по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Към 15.30 часа от ЕНЕРГО-ПРО съобщиха, че електрозахранването на 103 населени места в Североизточна България вече е възстановено.

Към 15.00 часа 355 населени места на територията на областите Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Търговище и Шумен са без електрозахранване. 

В областите Русе, Силистра, Шумен и Добрич ситуацията е най-затруднена поради непроходимостта на пътищата. В област Силистра екипите не могат да достигнат до местата на авариите, тъй като има затворени пътища. Установен е контакт с кмета на община Силистра за синхронизиране на действията и приоритетно разчистване на пътищата към местата на авариите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?