Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 5
Начало arrow България arrow Не тръгвайте неподготвени на път, съветват властите

Не тръгвайте неподготвени на път, съветват властите

  Print E-mail
2016-01-16 11:46:18
източник: news.bg

Всички пътища са проходими при зимни условия, съобщават от пресцентъра на МВР. В почти цяла Западна България и по високите места в страната вали сняг. На места обработването продължава.

От „Пътна полиция” отправят съвет към шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, оборудвани с вериги, заредени с гориво, вода и зареден GSM.

Важна препоръка е шофьорите да спазват дистанция, да шофират с повишено внимание и да спазват указанията на контролните органи.

 

От Агенция „Пътна инфраструктура” предупреждават, че ако се налага, движението ще бъде спирано, за да се извърши снегопочистване. Допълнителна информация за актуалната пътна обстановка може да бъде получена мобилното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg и денонощно на тел. 0700 130 20.

Пред Дарик радио регионалната министърка Лиляна Павлова заяви, че в страната няма затворени пътища заради обилните снеговалежи и дъжда.

По думите й, снегът не ни изненадва. Много често обаче се случвало тежкотоварните автомобили да са неподготвени. Това се отнасяло особено за транзитните от Гърция и Турция.

Затворени били пътищата, които по принцип се затварят за цяла зима. Всички останали са отворени, обработени и проходими при зимни условия, категорична е Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че за цяла нощ нямат получен нито един сигнал за проблеми на пътя. Това обаче не трябва да успокоява нито властите, нито тези, които планират пътуване.

Регионалната министърка предупреди, че тепърва предстои по-тежката обстановка, защото още днес следобед снеговалежът ще се увеличи. Там, където в момента вали дъжд, пък ще се обърне в сняг.

Поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник се очаквали сериозни заледявания. Лиляна Павлова предупреди, че при по-ниски температури солта, с която се обработват пътищата, няма да действа. Затова ще се използва химикалът калциев бихлорид, който действа при температури под минус 10 градуса.

Павлова припомни, че пясъкът по магистралите е забранен. Той обаче се използвал при по-ниския клас пътища.

Междувременно от Столична община съобщиха, че в момента на терен работят 101 снегорина. Обработват се улици и булеварди, по които се движи общественият градски транспорт, опасни и стръмни участъци, мостове.

 

Местните власти уверяват, че градът е проходим при зимни условия. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути. Нямало места без ток.

В интервала от 11.00ч. до 14.00 ч. не се разрешава качване на леки автомобили в планината Витоша. Почистват се и се опесъчават планинските пътища „Драгалевци- Алеко” и „Бояна – Златни мостове”, поясняват от общината.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?