16 Април 2024 г. Вторник

Не тръгвайте неподготвени на път, съветват властите

2016-01-16 11:46:18

Всички пътища са проходими при зимни условия, съобщават от пресцентъра на МВР. В почти цяла Западна България и по високите места в страната вали сняг. На места обработването продължава.

От „Пътна полиция” отправят съвет към шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, оборудвани с вериги, заредени с гориво, вода и зареден GSM.

Важна препоръка е шофьорите да спазват дистанция, да шофират с повишено внимание и да спазват указанията на контролните органи.

 

От Агенция „Пътна инфраструктура” предупреждават, че ако се налага, движението ще бъде спирано, за да се извърши снегопочистване. Допълнителна информация за актуалната пътна обстановка може да бъде получена мобилното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg и денонощно на тел. 0700 130 20.

Пред Дарик радио регионалната министърка Лиляна Павлова заяви, че в страната няма затворени пътища заради обилните снеговалежи и дъжда.

По думите й, снегът не ни изненадва. Много често обаче се случвало тежкотоварните автомобили да са неподготвени. Това се отнасяло особено за транзитните от Гърция и Турция.

Затворени били пътищата, които по принцип се затварят за цяла зима. Всички останали са отворени, обработени и проходими при зимни условия, категорична е Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че за цяла нощ нямат получен нито един сигнал за проблеми на пътя. Това обаче не трябва да успокоява нито властите, нито тези, които планират пътуване.

Регионалната министърка предупреди, че тепърва предстои по-тежката обстановка, защото още днес следобед снеговалежът ще се увеличи. Там, където в момента вали дъжд, пък ще се обърне в сняг.

Поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник се очаквали сериозни заледявания. Лиляна Павлова предупреди, че при по-ниски температури солта, с която се обработват пътищата, няма да действа. Затова ще се използва химикалът калциев бихлорид, който действа при температури под минус 10 градуса.

Павлова припомни, че пясъкът по магистралите е забранен. Той обаче се използвал при по-ниския клас пътища.

Междувременно от Столична община съобщиха, че в момента на терен работят 101 снегорина. Обработват се улици и булеварди, по които се движи общественият градски транспорт, опасни и стръмни участъци, мостове.

 

Местните власти уверяват, че градът е проходим при зимни условия. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути. Нямало места без ток.

В интервала от 11.00ч. до 14.00 ч. не се разрешава качване на леки автомобили в планината Витоша. Почистват се и се опесъчават планинските пътища „Драгалевци- Алеко” и „Бояна – Златни мостове”, поясняват от общината.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати