27 Април 2024 г. Събота

Знаех, че ще бъда „опраскана”, разкри Румяна Ченалова

2016-01-16 09:22:01

Румяна Ченалова не е изненадана от решението на Етичната комисия по т. нар. скандал „Яневагейт”. Според нея не можело нито едните, нито другите да не са извършили нарушение. Единственият, който можел да бъде наказан, била самата Ченалова, но тя вече не е юрист.

В студиото на БиТиВи Ченалова сподели, че отдавна не вярва нито на Инспектората на Висшия съдебен съвет, нито на самият съвет.

Според нея експертизата, която е направена на записите с разговорите й с Владимира Янева, е фантом.

 

Румяна Ченалова е категорична, че не е имала разговори с политици, не се е виждала, нито се е срещала с такива.

Тя припомни, че след като е подал оставка, правосъдният министър Христо Иванов е казал, че съдебната реформа може да се осъществи само ако всяка промяна бъде одобрена и съгласувана с главния прокурор.

Бившата магистратка твърди, че истината за всичко, което се е случило около нея – намесата на френския посланик, дисциплинарните производства за дребни и смешни неща била съвсем друга. Румяна, трябва да има жертви”. Ченалова смята, че тази жертва явно е трябвало да бъде някой, който не е подкрепян. Още тогава й станало ясно, че ще бъде „опраскана”, защото след изявлението на френския посланик не последвала реакция от нито една институция.

Ченалова не била приятелка с Владимира Янева, приемала я само като ръководител.

Тя обяви, че преди назначаването си определени магистрати са били водени при депутата от ДПС Делян Пеевски. Имала тази информация от свой колега. От него разбрала също, че посредникът между народния представител и магистратите бил неназован кмет на областен град.

Румяна Ченалова говорела за тези неща от много време, но никой не я попитал за тези обстоятелства. Слушали я само журналистите. Именно заради това е сигнализирала европейските институции. Тя ги е сезирала за действията на главния прокурор Сотир Цацаров, за шефа на Върховния административен съд Георги Колев, както и за Делян Пеевски.

Ченалова разкри, че веднъж е звъннала на премиера Бойко Борисов, тъй като е искала да обясни ситуацията, а не да търси подкрепа от него. Взела премиерския телефон от свой колега. Повече не била търсила Борисов, нито пък е писала SMS-и на политици, защото не познавала такива.

Относно последния SMS скандал във Висшия съдебен съвет, Ченалова заяви, че според нея съобщението е изпратено до Борисов от човек, който в момента е бил в залата и е участвал във взимането на решения. По мнението й обаче Борисов не е очаквал, че Лозан Панов ще го оповести.

Тя разкри още, че Ясен Тодоров и Димитър Узунов са най-близките хора на Борисов във Висшия съдебен съвет. Затова смята, че показаният от Лозан Панов SMS до премиера е изпратен от един от двамата кадровици.

Ченалова е категорична, че сегашният ВСС е дискредитиран. Според нея може би моделът, който е използван досега, е погрешен. Тя смята, че ВСС трябва да се състои само от магистрати, тъй като представителите на парламента според нея означават намеса в работата на съдебната власт.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати