23 Април 2024 г. Вторник

Сняг се сипе на парцали, 77 снегорина хукнаха из София

2016-01-16 07:14:51
Във връзка с валежите от сняг в София 77 снегопочистващи машини извършват дейности по разпръскване на смеси срещу заледяване на пътните платна.

Обработките са започнали от 4 часа през нощта в планинските райони като Витоша и Панчарево, съобщи пресцентърът на Столична община.

Екипи на фирмите, ангажирани със снегопочистването на София, Столичният инспекторат и екипи на звеното за аварийно-спасителни дейности са ангажирани с почистването на града.

В момента се работи в районите Витоша, Панчарево, Овча купел, Люлин, Връбница, Нови Искър, Банкя. Приоритетно се обработват улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, Южната дъга на Околовръстен път, както и основни улици в районите на София, опасни и стръмни участъци, мостове.

Градският транспорт се движи нормално по маршрутите си.

Напомняме на гражданите, че през днешния ден за София е обявен оранжев код със снежна покривка между 15 и 20 сантиметра при силен вятър. Призоваваме шофьорите да използват автомобилите си само оборудвани за движение при зимни условия, както и да карат със съобразена скорост и да спазват дистанция.

При необходимост през деня, за да се извършват обработки на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди.

Полярен студ се носи към България, затова в неделя виелици ще натрупат преспи в Дунавската равнина, които на места ще стигнат 3 метра. А в сряда, пак в Дунавската равнина, но и по високите западни полета като Трън, Перник и Самоков температурите ще паднат до минус 20.

Това съобщи за "Труд" синоптикът Симеон Матев.

Студът идва от Северния полюс, вече е завладял Скандинавието и се приближава към Балканите.

"Пред него обаче се носи топъл средиземноморски въздух, двете въздушни маси ще се срещнат над региона ни и това ще причини влошаването на времето", описа Матев.

В южните и източните райони на страната днес ще завали дъжд, като на места ще се изсипят до 50 л/кв. м, а в Северозападна България и Централната Дунавска равнина валежите ще преминават в сняг. В нощта срещу неделя той няма да се сипе единствено в крайните южни и източни райони, а на сутринта към лошото време ще се добави и силен вятър.

София попада във валежна сянка заради планините наоколо и затова бялата покривка ще е между 10 и 20 см, в близост до Витоша - 30 см.

В понеделник валежите ще спират, но студът остава. Затопляне се очаква в края на месеца.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати