29 Март 2024 г. Петък

НС реши: И самолети на НАТО ще пазят небето ни

2016-01-14 10:05:27
Военни самолети на съюзнически държави от НАТО ще могат да охраняват въздушното ни пространство съвместно с българските военновъздушни сили. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за отбраната, внесени от кабинета.

Решението бе подкрепено от 122 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС и независими. 41 от БСП, АБВ и Атака гласуваха против, един се въздържа. 

Условията и реда по съвместната охрана ще се уговорят в международен договор. При необходимост от неотложни действия - детайлите ще се решават от кабинета по предложение на военния министър, е записано в промените. 

Охраната на въздушното ни пространство ще е в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана, която действа под командването и контрола на военните органи на пакта.   Цялостното наблюдение и координация ще се извършва в Обединения център на НАТО за въздушни операции в Торехон, Испания.  

Решението беше взето след двучасови спорове между десни и леви. Соцдепутатът Атанас Зафиров даде старта с възможна информация  в турската преса, където след време може да пише, че турски генерали са благодарили за доверието на българските и са обявали готовност да спрат всеки руски самолет, готов да навлезе в пространството ни.    

"Какво гарантира, че някой ще дежури с нашите пилоти, а не вместо тях", попита Зафиров. Ангел Найденов пък обясни, че в решението нямаше да има нищо лошо, ако имахме своя армия.  

Михо Михов от АБВ също разкритикува промените. Според него те противоречат на Конституцията, където пише, че българските военно въздушни сили гарантират охраната на въздушното ни пространство. 

"С този закон признаваме, че вече ще бъдем консуматор. Казваме пряко и косвено на българските пилоти,  на 100-годишната ни авиация - можем и без вас. България доказва, че не е военен фактор в района, след като не може да осигури въздушната си охрана", каза още Михов. 

ГЕРБ и РБ защитиха промените с аргумента, че те дават възможност за защита на българското небе. Според реформатора Корман Исмаилов те ще помогнат на българските пилоти да работят с натовските. Валентин Радев от ГЕРБ обясни, че е добре за националната ни сигурност да можем да се възползваме и възможността на натовската солидарност. 

ДПС подкрепи промените и обясни, че те са нужни за българите, но предупреди, че не трябва да си създаваме излишни врагове като Русия.
източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати