28 Март 2024 г. Четвъртък

Гръцките банки започват масово затваряне на клонове, което ще засегне и България

2016-01-14 09:09:08

В очакване на промените в трудовото законодателство Гърция ще затвори 250 клона на банките си, което ще засегне основно България и Румъния, твърди атинският вестник "Вима", цитиран от агенция БГНЕС.

Изданието посочва, че след извършената трета рекапитализация на гръцките банки през последните три години, сега те ще се насочат към мерки за икономии, които ще включват съкращения на служители, закриване на клонове и закриване или продажба на техните дъщерни банки.

Според тези планове, до края на 2017 г. гръцките банки планират да намалят броя на служителите си с около 6000 души, които ще бъдат пенсионирани или уволнени.

Ако тези планове се осъществят, броят на служителите в гръцките банки ще бъде намален наполовина в сравнение с периода преди избухването на финансовата криза.

Големи съкращения се очакват от "Национална банка на Гърция" и банка "Пиреос", която миналата година поиска държавна помощ за покриване на капиталовите си нужди.

Предвидено е и намаляване на банковите клонове в Гърция с около 10% от сегашните 2500 на 2250. Най-много съкращения ще има отново в „Пиреус” и „Алфа банк”, които ще затворят над 200 клона в страната.

Мерките за строги икономии се очаква да обхванат и клоновете на гръцките банки в чужбина, предимно в балканските страни, което ще доведе до драстично намаляване на тяхната дейност извън територията на Гърция.

"Национална банка на Гърция" и „Пиреус” ще бъдат принудени да се оттеглят от повечето пазари, заради държавната помощ, която са получили през 2015 г. , посочва „Вима”, добавяйки, че Националната банка вече е подписала договор за продажба на клона й в Турция – „Финансбанк”.

Според вестника под удара на мерките ще попаднат клоновете на Националната банка в България и Сърбия, на „Юробанк” в България, Румъния и Сърбия, на „Алфабанк” в Румъния и на „Пиреус” в България и Румъния.

Преструктурирането на клоновете на гръцките банки на Балканите може да бъде извършено чрез тяхното затваряне, продажба на други банки или с тяхното сливане. Като възможност за това се посочва примера с продажбата на клона на "Алфа Банк" в България на българската "Пощенска банка", която е собственост на гръцката "Юробанк".

Освен това е възможно гръцките банки да инвестират в други сектори, каквато е инвестицията на "Алфа Банк" в гръцкия хотел "Хилтън".

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати