Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 16
Начало arrow Бизнес arrow Гръцките банки започват масово затваряне на клонове, което ще засегне и България

Гръцките банки започват масово затваряне на клонове, което ще засегне и България

  Print E-mail
2016-01-14 09:09:08
източник: money.bg

В очакване на промените в трудовото законодателство Гърция ще затвори 250 клона на банките си, което ще засегне основно България и Румъния, твърди атинският вестник "Вима", цитиран от агенция БГНЕС.

Изданието посочва, че след извършената трета рекапитализация на гръцките банки през последните три години, сега те ще се насочат към мерки за икономии, които ще включват съкращения на служители, закриване на клонове и закриване или продажба на техните дъщерни банки.

Според тези планове, до края на 2017 г. гръцките банки планират да намалят броя на служителите си с около 6000 души, които ще бъдат пенсионирани или уволнени.

Ако тези планове се осъществят, броят на служителите в гръцките банки ще бъде намален наполовина в сравнение с периода преди избухването на финансовата криза.

Големи съкращения се очакват от "Национална банка на Гърция" и банка "Пиреос", която миналата година поиска държавна помощ за покриване на капиталовите си нужди.

Предвидено е и намаляване на банковите клонове в Гърция с около 10% от сегашните 2500 на 2250. Най-много съкращения ще има отново в „Пиреус” и „Алфа банк”, които ще затворят над 200 клона в страната.

Мерките за строги икономии се очаква да обхванат и клоновете на гръцките банки в чужбина, предимно в балканските страни, което ще доведе до драстично намаляване на тяхната дейност извън територията на Гърция.

"Национална банка на Гърция" и „Пиреус” ще бъдат принудени да се оттеглят от повечето пазари, заради държавната помощ, която са получили през 2015 г. , посочва „Вима”, добавяйки, че Националната банка вече е подписала договор за продажба на клона й в Турция – „Финансбанк”.

Според вестника под удара на мерките ще попаднат клоновете на Националната банка в България и Сърбия, на „Юробанк” в България, Румъния и Сърбия, на „Алфабанк” в Румъния и на „Пиреус” в България и Румъния.

Преструктурирането на клоновете на гръцките банки на Балканите може да бъде извършено чрез тяхното затваряне, продажба на други банки или с тяхното сливане. Като възможност за това се посочва примера с продажбата на клона на "Алфа Банк" в България на българската "Пощенска банка", която е собственост на гръцката "Юробанк".

Освен това е възможно гръцките банки да инвестират в други сектори, каквато е инвестицията на "Алфа Банк" в гръцкия хотел "Хилтън".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  Новини За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма във Варна. Така всъщност, ако страната ни беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да е с 25 позиции по-нагоре в доклада на ...
  Новини Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?