25 Април 2024 г. Четвъртък

Спасиха 111 мигранти от удавяне в река Марица

2016-01-13 12:36:22

111 мигранти са спасени от удавяне в река Марица тази сутрин, обяви зам. главният секретар Георги Арабаджиев на брифинг в Министерския съвет.

Полицията работи по различни направления, включително и с бежанците. „Дори тази сутрин имаше случай, при който наши служители спасиха от удавяне 111 граждани в река Марица, на този етап не се знае дали са от иракски или сирийски произход“, обясни Арабаджиев.

Извършени били проверки както в централната градска част в София, където има най-голяма концентрация на чужди граждани от арабски и близкоизточен произход, така и на други места в страната.

От МВР апелират за съдействие от страна на гражданите и обществеността.

Междувременно стана ясно, че Районната прокуратура в Свиленград е започнала разследване във връзка с незаконно превеждане на чужди граждани през границата на страната.

Почти едновременно от полицията и прокуратурата разпространиха информация с подробности по случая със спасените от удавяне в река Марица мигранти. Те са били открити на малък остров в реката, край свиленградското село Генералово.

Според информацията от вътрешното ведомство голямата група, която се опитвала да се добере до брега на река Марица, била забелязана от граничен полицейски наряд-Ново село. Част от хората били открити в местност, обрасла с храсталак. Всички били без документи за самоличност и се представили за сирийски граждани.

Органите на реда смятат, че чужденците са били прекарвани през цялата нощ с лодки от гръцка територия в района на 28 граничен репер на реката. 24 от имигрантите са мъже, 26 – жени, 61 - деца.

От прокуратурата допълват, че по-голямата част от децата са на възраст до 5 години. По първоначални данни се смята, че чужденците са превозени с лодки, вероятно от турски каналджии, през границата – по река Марица и са оставени на острова, който се намира на територията на нашата страна.

На нелегалните мигранти е оказана първа медицинска помощ и произходът им се установява.

Към момента досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител. Работи се по установяване на каналджиите.

От вчера в столицата се провежда операция, като са задържани 74 души. Тя е по няколко направления - чисто профилактично, работим с криминалния контингент, поясни зам. главсекът на брифинга.

Попитана дали е установена причината за смъртта на жена от бежанския лагер в Хасково, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че не се касае за зараза.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати