20 Април 2024 г. Събота

Бой за лидерското място в ГЕРБ при президентска кандидатура на Борисов

2016-01-12 10:10:34

Президентска кандидатура на премиера Бойко Борисов може да доведе до трусове в ГЕРБ, притеснени анализатори от Института за дясна политика, който представи месечния си анализ.

ГЕРБ остава стабилна и тя е единственият балансьор в момента, по мнението на Нено Димов. Според Института за дясна политика обаче криза в ГЕРБ може да възникне при евентуална кандидатура на премиера Бойко Борисов за президент. Проблем би възникнал в партията за онаследяването на лидерския пост.

Радан Кънев фрагментирал Реформаторския блок, става ясно от анализите. Сравнително добрият резултат на местните избори не могъл да консолидира блока и да потуши вътрешните конфликти между лидерите на отделните партии в него. Това се посочва в доклад на Института за дясна политика за състоянието на политическата система.

2016 се очертава като година на политически трансформации, подчерта Георги Харизанов. ГЕРБ остава доминираща формация. Трусовете в ДПС и РБ, по мнението му, ще продължат.

ДСБ в опозиция; СДС и ДБГ, които остават във властта, гражданската квота в РБ, НПСД, БЗНС и част от ДСБ, които остават във властта. Това ново статукво ще остане валидно поне до президентския вот и няма да позволи изграждането на нов политически субект.

 

Радан Кънев от неформален лидер на РБ се препозиционирал в лидер на една от фракциите в него. Имало вероятност РБ да оцелее само до президентските избори.

Конфликти и напрежение очаква Георги Харизанов в ДПС и главното мюфтийство. Разделението в ДПС ще рефлектира и върху религиозната общност на българските мюсюлмани, смята той. Харизанов дори прогнозира промени в Закона за вероизповеданията по аналогия на австрийския модел.

Според Института за дясна политика малка е вероятността партия на Лютви Местан да прескочи 4% бариера при избори.

Нено Димов пък прогнозира още разцепление в БСП с поява на още нови леви партии. БСП е пред нови разцепления преди президентските избори, категоричен е той. Лидерът на столетницата Михаил Миков не успявал да консолидира червените. След разпада на БСП неминуемо ще се появи либерална левица, прогнозира той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати