25 Април 2024 г. Четвъртък

Самоубийствен атентат разтърси Истанбул (18+)

2016-01-12 10:17:52

Силна експлозия разтърси историческия площад „Султан Ахмет” в турския град Истанбул. Има информация за загинали и пострадали, съобщават турски медии.

Според властите в Истанбул 10 души са убити, а най-малко 15 са пострадали.В съобщение от пресцентъра на управителя на града се казва, че причината за експлозията, типът на използвания експлозив и извършителите се разследват.

Сред жертвите има туристи. Ранените са откарани в намиращите се в близост болници. Някои от хоспитализираните са в критично състояние, разкриват от телевизия CNN Türk. Трима германски туристи са с леки наранявания. Южнокореец е пострадал при експлозията, обяви представител от дипломатическата мисия на азиатската държава в Турция.

Турски представител заяви, че най-вероятно става въпрос за терористична атака. Въпреки че причината за експлозията официално остава неизвестна, полицията се е насочила към сценария да е извършена атака от атентатор самоубиец, предаде CNN Türk.

Експлозията е станала до трамвайната спирка „Султан Ахмет” и Теодосиевата колона, в близост се намират Синята джамия и „Света София”.

Турският новинарски сайт DHA разпространи видео, на което служител на полицията избутва хора, заявявайки, че е извършена атака от атентатор самоубиец. Обаче информацията не се потвърждава от местната полиция и турските власти.

Турската телевизия NTV съобщава, че има няколко загинали и ранени, но не разкрива конкретен брой.

Свидетел заяви пред кореспондент на Ройтерс, че има части от човешко тяло на мястото. Информацията е потвърдена от полицай.

Местната телевизия Haberturk информира за най-малко 8 загинали.

На място са изпратени линейки и полиция, както и сапьорски екипи. 

Според частната телевизия CNN Türk взривът е бил в туристическия район в квартал „Фатих”. Свидетели са заявили пред телевизията, че експлозията ебила толкова силна, че е чута и в съседните квартали. Взривът е станал към 10:20 часа местно време. 

Районът е отцепен.

Турският вътрешен министър Ефкан Ала е информирал премиера Ахмет Давутоглу за взрива.

Миналата година в Турция бяха извършени две големи бомбени атаки. Повече от 30 души бяха убити при нападение на атентатор самоубиец от ДАЕШ („Ислямска държава”) в град Суруч до турско-сирийската граница през юли 2015 година.

Двама атентатори самоубийци се взривиха пред централната жп гара в столицата на Анкара, докато стотици хора се събираха за мирна демонстрация. Тогава загинаха повече от 100 души. Това беше и най-смъртоносната атака в Турция. Според прокуратурата нападението е проведено от местна клетка на ДАЕШ.

Очаквайте подробности! 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати