26 Април 2024 г. Петък

Какво става в блок 20?

2010-09-16 22:03:01

„Неверни са твърденията на кмета Георги Славов пред медиите, че психозата около станалия печално известен блок 20 в Ямбол е създадена от група общински съветници, които са против събарянето на сградата“.

Това твърди в писмо до Dnes.bg общинският съветник от общината Каньо Канев.

„Не общинските съветници, а самият кмет създава психоза в района със заплахи на ромите чрез свои служители и полицията. Не хората от блок 20 в к-с „Райна княгиня” са причина за бедствено положение в Ямбол. Самият кмет е бедствие“, твърди той.    

Канев отбелязва, че община Ямбол е собственик на 144 апартамента, останалите са собственост на 61 частни лица, които водят административно дело срещу заповедта на кмета заради начина, по който еразпоредил събарянето на сградата.

„До момента кметът, като представител на общината – най-големия собственик, не е организирал общо събрание, на което да бъдат взети решения за съдбата на сградата и разпределянето на ангажиментите между собствениците. Не е провеждана и тръжна процедура по Закона за обществените поръчки, съгласно решението на Общинския съвет“, посочва в писмото си общинският съветник.     

„По информация на обитатели на сградата и по изявления на самия кмет пред медиите от 15 септември разбрахме, че са разлепени само обяви, с които жителите се уведомяват, че трябва да напуснат апартаментите си до 16 септември, защото предстои събарянето на блока, отбелязва Канев. 

Според него точно това е създало психозата в района и е предизвикало рушенето на жилищата. 

„Жителите на сградата заявиха, че служителите на РУ на МВР – Ямбол, Игнев и Бакалов, и служители на общинската администрация от сектор „Превенция и опазване на обществения ред” са им казали да вадят дограмата, за да си сглобят „жилища”, както и да съборят панелите, за да продадат желязото. Разполагаме със запис на изявленията, които сме готови да предоставим“, заявява още Канев. 

По думите му на 15 септември безразборното рушене на блока е продължило пред погледа на полицаи, без да се предприемат никакви мерки за безопасност на децата и възрастните хора от страна на кмета. 

Едва след нещастния инцидент с 11-годишното момиченце кметът бил обявил бедствено положение.

"Вчера бях на мястото, пред блока, и видях как блокът се руши. В 17.11 часа звъннах на телефон 112, за да предупредя, че районът трябва да се обезопаси преди да е станал някой инцидент. За съжаление, прогнозите ми се сбъднаха и стана този нещастен случай с детето", обясни още Канев в разговор с Dnes.bg. 

 „В момента над 1000 души, сред които възрастни хора в тежко здравословно състояние и деца на възраст от 0 до 16 години, са изхвърлени в импровизиран палатков лагер в зелените площи в съседство до блок 20. Няма яснота къде ще бъдат настанени. Никой от тях не разполага с друго жилище, което пък създава страх у останалата част от населението, че ще започнат да се самонастаняват в чужди имоти“, коментира още общинският съветник от Ямбол. 

Той посочва, че събарянето на блок 20 ще коства на общината не по-малко от 2 млн. лева и тя ще бъде принудена да плати обезщетения на собствениците на апартаменти заради безотговорното й отношение години наред към този имот и липсата на контрол върху наемателите.

Канев посочва още, че независимо от редицата проверки на прокуратурата срещу кмета на Ямбол Георги Славов корупционните практики в управлението на града продължават. 

"Кметът има шест досъдебни производства, едно от които прерасна в съдебно - по член 282, алинея 3 - за длъжностно присвояване в особено големи размери", заяви пред Dnes.bg Канев. 

„Има тенденции за прикриване на длъжностни престъпления чрез отделни общински съветници, депутати и длъжностни лица“, посочва общинският съветник. 

Група общински съветници разполагали с данни и факти за нарушения на редица закони, в това число и Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, от страна на кмета Георги Славов, областния управител на област Ямбол Таня Димитрова, общински съветници в община Ямбол.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати