20 Април 2024 г. Събота

Скандалът в ДПС може да е и за "кой да кара влака", категоричен е Божидар Димитров

2016-01-11 07:22:43

„Европейският съюз и САЩ са поискали смяната на Местан заради безусловното му предаване на партията в ръцете на Анкара”, убеден директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Все пак обаче той уточни, че анализаторите не знаят все още какво се крие в задкулисието на тези драматични събития в ДПС.

Всичко може да бъде дори и най-обикновена междуличностна свада за това кой да кара влака. В българската история това се е случвало”, загатна историкът и припомни за Борис Покръстителя, който след оттеглянето си в манастир за кратко се намесва в управлението на страната, за да смени предводителя.

"ДПС показа, че не е етническа партия именно с акта на изключване на досегашния си председател Лютви Местан". Такъв анализ на „драмите” в движението направи журналистът Георги Коритаров в ефира на БНТ.

„Ако бяха истински турци по смисъла на понятието стратегически национален манталитет това щяха да бъдат достойни, последователни, уверени в гръбнака на своя корен хора и никога не биха допуснали една огромна подлост”, обясни тезата си Коритаров и обърна внимание на това, че минути преди да свалят Местан от поста, същите хора са го аплодирали неистово.

„Тук не можем да говорим за етническа партия, а за хора, които имат турски имена, но са обременени със същите исторически комплекси, с които и българката нация все още се върти в обръча на митологемата, че е била роб, вместо да каже, че е била елемент от една система”, убеден е Георги Коритаров.

Коритаров обвързва случващото се в ДПС и със съдбата на проекта „Южен поток”. „Конфликтът в ДПС може да се разглежда като предизвикан от един опит на доскорошния председател Лютви Местан да реализира публични и недвусмислено насочени към евроатлантическите ценности политики”, посочи анализаторът.

По думите му стартът на тези политики е даден в нощта на последните парламентарни избори, когато Местан казва, че „Южен поток” може да бъде рестартиран, ако бъде приведен към третия либерализационен пакет и когато Русия се завърне към принципите на международното право.

„Рестарт на „Южен поток” би бил възможен, тъй като се влошиха рязко отношенията между Русия и Турсия заради сваления руски самолет”Никой не си направи труда да направи анализ какво се разбира под национални интереси.

Има много спекулативност в това, че някой се е изправил срещу националните интереси", твърди Коритаров. Той не откри и никакви белези за това, че Местан е направил опит да предостави ДПС в ръцете на Турция. „Няма такива белези”, каза Георги Коритаров.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати