29 Март 2024 г. Петък

Производителите на облекло видяха изхода от кризата

2010-09-16 18:27:22
Обръщане на негативните тенденции в производството на текстил и облекло в България, както и   свръхпредлагане. Това отбелязват през последните месеци от Българската асоциация на производителите и и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ).

Повече поръчки

"Вижда се светлина в тунела. Поръчките през юли и август тази година са по-големи, отколкото през 2008 г.", каза Валерия Жекова, председател на асоциацията и собственик на фирмата за оборудване и платове "И.Н.А. трейдинг". Жекова откри деветото изложение за облекло и текстил BGate, организирано от асоциацията.

"За последната година поръчките са се увеличили с 18-22% както за трикотажа, така и за конфекцията", каза и собственикът на "Пирин-Текс" Бертрам Ролман. Той добави, че все още не са възстановени нивата на производство от времето преди кризата, която доведе до спад от около 26%. Ролман е оптимист, че в следващата година ще бъдат достигнати нивата на производство отпреди 2008 г.

Изтегляне от Китай

Според производителите обръщането на негативната тенденция се дължи на намаляването на конкурентоспособността на азиатските производители като Китай. "Търси се възможност за трайно сътрудничество с производители с гарантирани социални и екологични стандарти", обясни Ролман. Затова големи фирми от Западна Европа намалявали поръчките си за страни като Китай, в които производството има лош имидж, липсва социална отговорност, а и много от марките се фалшифицират. "Фактор за намаляването на поръчките за азиатските производители е стойността на долара", обясни Жекова.

"Оборотът на сектора в Китай намаля със 100 млн. долара. Така България и Балканите могат да предложат конкурентоспособно производство, което е близо до западноевропейския пазар, а фирмите могат да изпълняват бързо и малки поръчки с добре квалифицирани кадри", обясни Ролман.

Българските фирми работят основно за компании от Италия, Германия, Холандия, Австрия и Гърция. Според Ролман възложителите не са се променили, но са увеличили обемите. Жекова смята, че повечето поръчки се дължат и на съживяването на потреблението в Западна Европа. "Освен това натрупаното в складовете вече е изчерпано", добави председателят на БАПИОТ.

Липса на хора

Жекова обаче вижда като проблем възстановяването на капацитета на производство на фирмите. "През последната половин година броят на заетите в сектора спадна. За това в момента предприятията нямат капацитет да изпълнят поръчките, които дойдоха малко изненадващо", обясни тя. Според нея фирмите, които са поели риска да работят без печалба, но са запазили хората си, по-лесно ще се възстановят.

Производителите прогнозират запазване на тенденцията за увеличаване на поръчките и през следващите 12 месеца. "В това време ще са нужни около 25-30 хил. работници допълнително", смята собственикът на "Пирин-Текс". Собствениците на фирми обаче отбелязват, че квалифицирани хора трудно се намират. Затова водели разговори с министерството на образованието за промяна на професионалното обучение на бъдещите кадри. Хората били отблъснати и от лошия имидж на сектора. Затова от асоциацията ще започнат кампания, с която ще се опитат да изкарат производителите на светло.

Секторът на текстил и облекло беше посочен като един от безперспективните в стратегията на министерството на икономиката за развитие на българската икономика. Според експертите от ведомството българските производители не могат да са конкурентоспособни на азиатските пазари, където цената на труда и на изработката на продуктите е по-ниска. Заключението на министерството предизвика недоволството на асоциацията, която подготвя своя стратегия за развитието на сектора.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати