20 Април 2024 г. Събота

Митов заклейми потърсената от Местан закрила в турското посолство

2016-01-06 08:24:21

Не мога да си обясня поведението на български политик, който търси закрила в чуждо посолство
Това заяви в ефира на БиТиВи външният министър Даниел Митов по повод посещението на Лютви Местан в турското посолство.

За Митов е неразбираемо и не влизало в разбиранията му за етика да се търси закрила в чужда институция. Един български политик трябва да дава пример с поведението си как се действа в такива случаи, подчерта дипломат номер 1.

По думите му двустранните отношения между България и Турция не могат да зависят от политическата криза в една или друга политическа партия или действията на един или друг български или турски политик. Той допълни, че с южната ни съседка имаме теми, свързани с инфраструктура и икономика.

Като страни членки на НАТО България и Турция имат общи военно-отбранителни интереси, изтъкна още Митов. Той обърна внимание и на това, че отношенията между България и Турция имат дългогодишен и много сложен характер и са минали през различни етапи.

Да не правим реториката прекалено темпераментна, призова външният министър по повод анализите на думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни заяви, че бил търсен от Ердоган и Давутоглу.

Българската дипломация направила всичко възможно, за да може отношенията между двете страни да не бъдат повлияни негативно от развоя на събитията в ДПС, увери Митов. Не можело отношенията ни с южната съседка да са злаожник на действията на една партия, която и да е тя.

Отдавна призоваваме връщането в страни на произход на хора, влезли по незаконен начин, да се превърне в европейска политика“, коментира Митов и допълни, че се прави всичко възможно да бъде изградена българската система в това отношение.

По повод заявлението на премиера Борисов, че Путин ни обича, външният министър увери, че България се стреми да развива нормални дипломатически отношения с всяка държава, която е готова да гледа на отношенията като партньорски. „Важно е на България да се гледа като на равноправен партньор, така както гледат на нас партньорите от ЕС и НАТО“, подчерта той.

"Омръзна ми да чувам от определени места, както миналата, така и по-миналата година какъв бил нашият национален интерес", заяви министърът на външните работи. По думите му никой по-добре от българския парламент и кабинет не знаел какъв е българският национален интерес.

Миналата година в България дойдоха световни лидери и никой от тях не си позволи да казва какъв е националният интерес на България и да ни дава рецепти, обобщи Митов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати