29 Март 2024 г. Петък

От 30 до 50 000 лв. от подкупи печелел месечно ексшефът на „Лесово”

2016-01-05 15:02:32

Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу седем служители на митнически пункт „Лесово" за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи.

Митничарите бяха задържани на 1 ноември 2014 година при специализирана операция на ДАНС под ръководството на прокуратурата.

Смята се, че групата е ръководена от началника на митническия пункт по онова време Димитър Колев. Той, според обвинителния акт, е печелил от престъпната схема между 30 и 50 000 лв. на месец.

Схемата за подкупи е била стройна и добре организирана и в нея са участвалиначалниците на две от смените - Георги Банев и Чавдар Дюлгеров – началници на смени „Б“ и „Г“, както и митническите инспектори Димитър Шопов, Илия Илиев, Юрий Кузнецов и Йоланта Канчелян-Бозукова. За да разкрият групата разследващите са използвали и СРС-та.

Според събраните доказателства групата е действала от март 2014 г. до задържането й на 1 ноември 2014 г.

Първоначално Колев привлякъл в замислената от него схема приближените си началник-смени Банев и Дюлгеров. Те заели и най-високото място в йерархията на групата след ръководителя си. Задачата на началниците на смени била да събират, съхраняват и разпределят между участниците в групата в съответната смяна получените подкупи.

Инспекторите пък трябвало да мотивират преминаващите през пункта водачи, най-вече чужденци, да „почерпят“, за да минат бързо и без щателна проверка, както и за да не плащат глоби за установени нарушения или такси за извънгабаритен товар.

От чужденците с леки автомобили групата взимала средно по 20 лева в различни валути. От шофьорите на камиони – по 5 долара или евро „за кафе“.

При превозване на карго товари таксата за камиони с украинска, руска, молдовска или турска регистрация (от страни извън ЕС) таксата скачала до 400 долара.

Според обвинението в един силен ден всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева, а в слаб ден – между 1000 и 2000 лв.

Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна. Началниците на смени всекидневно прибирали събраното от инспекторите и го трупали на определено тайно място.

Веднъж или два пъти месечно те преброявали събраните пари, разпределяли ги на участниците (според ранга в групата и индивидуалните заслуги на инспекторите) и им ги предавали – най-често в кафенета, на паркинги или в автомобили.

Така след шефа на пункта Димитър Колев, който получавал средно по 8000-10 000 лв. месечно от смяна (или около 30 000-50 000 лв. месечно), Банев и Дюлгеров взимали по 8000-10 000 лв., а останалите участници – между 2500 и 4000 лева.

Колев и Банев са задържани на 1 ноември 2014 г. секунди, след като началникът на смяна предава на ръководителя си „полагащото му се месечно възнаграждение“.

При задържането си Колев изхвърля пред очите на агентите от ДАНС пачката с пари, правейки опит да се освободи от подкупите.

Към момента и седмината митничари са извън ареста, пуснати под парична гаранция. Най-високата е за ексначалника Димитър Колев - 20 000 лв. По 10 000 лв. е гаранцията за за Банев, Дюлгеров и Кузнецов, 2000 лв. е за Шопов, 5000 лв. за Илиев и 1000 лв. за жената в схемата Канчелян-Бозукова.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати