27 Април 2024 г. Събота

Поледица в 6 области, сняг и дъжд

2016-01-05 05:43:58

Шест области днес, 5 януари, са с обявен предупредителен жълт код за опасни метеорологични явления. Кодът е в сила за Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Предупреждението е за поледица. Синоптиците предупреждават, че ще вали дъжд, като заради отрицателните температури и съществуващата снежна покривка ще се образуват поледици.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно, като е повишена вероятността за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Синоптиците съветват да се следи прогнозата за времето и да не се предприема неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от метеорологичните условия.

Според прогнозата през нощта южно от страната ще премине нов средиземноморски циклон, който отново ще доведе до усложняване на метеорологичната обстановка. Започналите от запад снеговалежи до сутринта ще обхванат страната. С повишаването на температурите обаче на места в Югоизточна България и по Черноморието снегът ще премине в дъжд. Именно там ще се създадат условия за поледици.

Валежите от запад ще започнат да спират бързо още утре преди обед. Най-късно ще спрат в Североизточна България. Вечерта от югозапад обаче отново ще започне да вали.

Синоптиците прогнозират, че минималните температури в Северна България ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а в Южна – между минус 5 и 0 градуса. Максималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, а в крайните югозападни райони до 5-6 градуса.

Пътната агенция апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да не предприемат пътуване в районите с жълт код, ако това не е наложително.

При възникване на предпоставки за поледици ще се спира изцяло движението до тяхното отстраняване. Ще се извършва превантивна обработка на пътните участъци за да се избегнат предпоставките за възникване на сериозни пътни инциденти.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати