29 Март 2024 г. Петък

Как "Сигма" работела като организирана престъпна група?

2016-01-03 20:39:21
Десетки потърпевши шофьори, изнудвани за рушвети, две проститутки и полицаи свидетелстват в съда срещу бандата на шефа на спецотряда "Сигма" Ивайло Василев, който 19 месеца бе едновременно шеф в МВР и бос на престъпна банда, пише "24 часа".

Престъпната дейност на седем души от специализирания отряд била замаскирана в ежедневните задачи на униформените, разказват техни бивши колеги, които помогнали за разкриването на бандата.

Как работела бандата в МВР? Мобилният телефон на униформен полицай от моторизираната група за бързо реагиране “Сигма”Действайте по задачите!”

Ако случаен наблюдател стане очевидец на тази сцена ще реши, че така се дава ход на някаква тайна спецоперация, ще се преследва с мотори и задържа някой опасен престъпник.

Но всъщност това е кодираното съобщение на началника, че “хоризонтът е чист” от изненадващи проверки и подчиненият му може да си избере “най-оборотните храсти” в София и да започне да събира рушвети от шофьорите из столицата.

Полицаят, получил кодираното нареждане, пък тръгва веднага да изпълнява дадената “заповед”, защото, освен че иска да изкара дневния си хонорар от между 200 и 400 лева от рушвети, той трябва да заработи и процента, който плаща на началника си, защото Василев едновременно му е шеф в МВР и бос в организираната банда, която е създал в спецзвено “Сигма”.

Цели 19 месеца престъпната група в униформи е действала по описания начин ежедневно из цяла София и около столицата, установи специализираната прокуратура, която предаде на съд преди месеци шефа на “Сигма” Ивайло Василев и шестима от подчинените му. Събираните рушвети от януари 2013 до 30 юли м.г. се изчисляват на повече от 400 хиляди лева, а месечно всеки от седмината полицаи в групата е прибирал между 3000 и 5000 лева от подкупи, сочат оперативни данни на разследващите.

Според събраните доказателства от специални разузнавателни средства и показания на тайни и явни свидетели всеки ден един екип от подкупните полицаи прибирал около 400 лева рушвети на дежурство.

На началника си пък плащали месечна такса от 150 до 400 лева, в зависимост от маршрута и такса дежурство между 20 и 50 лева.

Василев обаче бързо решил, че само “такса” от подчинените му не е достатъчна, и няколко месеца по-късно започнал да взема и между 10 и 20 процента от заработените рушвети на всеки от пазителите на реда, които се съгласили да участват в престъпната му банда, установили разследващите.

Идеята за тайната банда под пагон дошла на Ивайло Василев малко преди коледните празници през 2012 г. Първият избор на новоизлюпения престъпен бос бил кой да бъде дясната му ръка. Без да се колебае, Василев се спрял на дългогодишния си приятел Георги Божилов, който по това време ръководел един от взводовете на моторизираното звено.

Божилов пък бързо преценил, че ще има изгода от така замислената схема и без да се колебае, веднага се съгласил. Още повече че Василев обещал и лично той да покровителства и пази престъпната схема.

Щом се договорил с боса си, Божилов веднага се заел с привличането на останалите членове на групата, като за бандата рушветчии били поканени Йордан Джогански, Филип Макавейски, Владислав Николов, Стойко Методиев и Любомир Любомиров.

За да спазва конспиративност, вторият в йерархията на новосформираната банда в МВР се обадил поотделно на всеки от избраните с едно и също предложение. На никого от тях не казал кои други може да се включат в събирането на рушвети.

На всички бил даден срок от няколко дни по коледните празници да помислят, като на 1 януари 2013 всеки трябвало да отговори дали се включва в тайната рушветчийска организация.

В първия ден на новата година абсолютно всички полицаи, които получили предложение от Божилов, приели “офертата”. И така още на следващия ден започнали тайните дежурства по рушвети на екипите, влезли в бандата на Василев.

Сред любимите места на сигмаджиите рушветчии били районът около Лъвов мост, околовръстното шосе, бул. “България” и някои по-натоварени пътни артерии из Софийските квартали “Лозенец”, “Стрелбище”, “Гео Милев” и в централната част. Наглите ченгета, дори започнали да взимат пари от проститутките, предлагащи платени ласки край столичния къмпинг "Враня", с обещанието да ги пазят, сочат данни на разследването. Освен това издебвали и клиентите на жриците и успявали да вземат и от тях рушвет.

Средната тарифа на полицейската банда била между 20 и 50 лева в зависимост от вида на нарушението, в което са спипали някой шофьор. Най-често водачите били спирани за превишена скорост, минаване на червено, неразрешена маневра и т.н.

Когато хванат пък някой видимо почерпен, но заможен столичанин, мизата скачала от 100 лева нагоре.

Според свидетелски показания на потърпевши шофьори, които са били принудени да дадат пари, полицаите рушветчии “мотивирали” водачите да платят, като ги сплашвали, че за извършените нарушения ще получат големи наказания, дори по-сурови от наистина действащите. Така стресираните водачи били готови веднага да дадат пари, за да се измъкнат.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати