26 Април 2024 г. Петък

Не се нервирайте, все пак е зима, призова властта шофьорите

2016-01-03 17:31:43

В натоварения и снежен трафик в страната до момента няма бедстващи и аварирали автомобили.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), на който министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров показаха в реално време какъв е трафикът в страната и къде са критичните участъци.

Добрата новина е, че с изключение на два закъсали ТИР-а няма получени сигнали за закъсали леки автомобили.

 

Най-често хората се обаждат, за да дадат информация за снегонавявания по пътищата или пък да получат съвет откъде да минат.

Очаквано най-интензивно е движението на входовете на София, както и на граничните пунктове към страната от Сърбия и Гърция.

Натоварено е и в района на Симитли - по пътя от Банско към Благоевград.

„Очакването за голям интензивен трафик, съчетано с очакваните метеорологични условия, се сбъдна”, отчете Лиляна Павлова. Тя разкри, че към този момент най-обилният снеговалеж е в източната част на страната, където обаче трафикът не е толкова интензивен.

 

Павлова увери, че непрекъснато заседава създаденият кризисен щаб, който обединява усилията на АПИ и МВР.

„В реално време следим обстановката”, изтъкна регионалният министър. Тя напомни и за забраната за движение на тежкотоварни автомобили от 14 до 21 часа днес, като посочи, че спирането на ТИР-овете в района на Ботевград е започнало още към 12:30 часа заради по-засиления трафик.

В помощ на шофьорите на ТИР-ове в страната има 50 паркинга, където ТИР-овете могат да отседнат. 1000 пък са работещите снегорина по републиканската пътна мрежа към момента, посочи още министър Павлова.

Нейният съвет към пътуващите в момента е да карат внимателно, да спазват ограниченията на скоростта и задължително да не тръгват без зимни гуми.

С апел към шофьорите се обърна и инж. Лазар Лазаров, който ги посъветва да не предприемат рискови маневри, да не са изнервени, да се движат в колони и да приемат, че е нормално това движение предвид трафика и времето.

„Нека да не са завишени очакванията на хората”, отбеляза шефът на АПИ. И той от своя страна увери, че пътната обстановка е нормална, няма проблеми, но това все пак е зимна обстановка.

 

Гражданите трябва да се чувстват сигурни”, убедена е и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя определи организацията на работата като изключително добра и също увери, че ситуацията се следи непрекъснато.

МВР шефът разкри, че към момента по пътищата има 240 патрула на МВР, които подпомагат за нормалното движение по пътищата.

Трафикът по границите също е интензивен, но няма проблеми, стана ясно още от думите на Бъчварова.   

По-късно от МВР съобщиха, че временно е затруднено движението през Ришкия проход, тъй като малко преди 14 часа е станал пътен инцидент между два леки автомобила на главен път, при разклона за Смядово.

По първоначални данни са пострадали леко четирима, които са транспортирани за преглед в болнични заведения. На място има патрулни екипи, които регулират движението. Тежките камиони ще бъдат спирани, до изтеглянето на автомобилите.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати