Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 13
Начало arrow Икономика arrow „Газпром” заплаши „Овeргаз”, спира кранчето за битовите ни абонати?

„Газпром” заплаши „Овeргаз”, спира кранчето за битовите ни абонати?

  Print E-mail
2015-12-31 07:33:00
източник: money.bg

Писмо от руската фирма „Газпром Експорт” до българо-руското дружество „Овeргаз” посочва, че от 1 януари догодина се спират доставките за всичкибитови потребители в България, съобщи Нова телевизия.

Писмото е пристигнало изненадващо. 

Става въпрос за около 200 000 домакинства, газифицирани в цялата страна, които могат да останат на студено в първия ден на новата година.

Предполага се, че причината за писмото са дългове към руския доставчик.

Премиерът Бойко Борисов свика спешна среща на енергийни шефове във връзка с писмото и задаващата се криза.

„Писмото е адресирано до „Овeргаз” с копие до „Булгартрансгаз”. Срещу заявката на „Овъргаз” от 1 януари 2016 година са посочени нули, което означава, че „Газпром Експорт” не предвижда доставки за „Овeргаз” към настоящия момент. „Овeргаз” има около 200 000 абонати”, заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен.

 Той потвърди, че е имало среща при премиера, той е дал инструкции и държавните дружества „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”  имат готовност, в момента в който „Овъргаз” се обърне към тях да получи доставките.

След срещата при премиера, държавните дружества са уверили, че ако Овергаз сключи договор с Булгаргаз, общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор.

На спешната среща с премиера Борисов са присъствали изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, ръководителите на „Булгаргаз” Петьо Иванов и на „Булгартрансгаз” Георги Гегов.

„Овергаз Инк." не е получавала писмо от „Газпром Експорт", че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година.

Това се казва в разпространено късно снощи писмо от „Овергаз”.

 „Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт", а нормални текущи задължения по доставката на газ.

 „Овергаз Инк." е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи", чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?