20 Април 2024 г. Събота

„Газпром” заплаши „Овeргаз”, спира кранчето за битовите ни абонати?

2015-12-31 07:33:00

Писмо от руската фирма „Газпром Експорт” до българо-руското дружество „Овeргаз” посочва, че от 1 януари догодина се спират доставките за всичкибитови потребители в България, съобщи Нова телевизия.

Писмото е пристигнало изненадващо. 

Става въпрос за около 200 000 домакинства, газифицирани в цялата страна, които могат да останат на студено в първия ден на новата година.

Предполага се, че причината за писмото са дългове към руския доставчик.

Премиерът Бойко Борисов свика спешна среща на енергийни шефове във връзка с писмото и задаващата се криза.

„Писмото е адресирано до „Овeргаз” с копие до „Булгартрансгаз”. Срещу заявката на „Овъргаз” от 1 януари 2016 година са посочени нули, което означава, че „Газпром Експорт” не предвижда доставки за „Овeргаз” към настоящия момент. „Овeргаз” има около 200 000 абонати”, заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен.

 Той потвърди, че е имало среща при премиера, той е дал инструкции и държавните дружества „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”  имат готовност, в момента в който „Овъргаз” се обърне към тях да получи доставките.

След срещата при премиера, държавните дружества са уверили, че ако Овергаз сключи договор с Булгаргаз, общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор.

На спешната среща с премиера Борисов са присъствали изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, ръководителите на „Булгаргаз” Петьо Иванов и на „Булгартрансгаз” Георги Гегов.

„Овергаз Инк." не е получавала писмо от „Газпром Експорт", че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година.

Това се казва в разпространено късно снощи писмо от „Овергаз”.

 „Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт", а нормални текущи задължения по доставката на газ.

 „Овергаз Инк." е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи", чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ.

източник: money.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати