28 Март 2024 г. Четвъртък

Още двама народни представители от ДПС напускат парламентарната група

2015-12-30 06:30:42

Още двама народни представители от ДПС напускат парламентарната група на движението след изключването на Лютви Местан, съобщават Нова телевизия и БНР.

Става въпрос за бившия министър на спорта Мариана Георгиева и бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов.

С тях дотук депутатите на почетния лидер на движението Ахмед Доганнамаляват с общо шестима. Така ДПС ще остане с 30 депутати. Преди труса движението имаше 36 народни представители.

 

Самата Мариана Георгиева потвърди пред „Хоризонт”, че напускапарламентарната група на ДПС.

Според нея "няма нищо по-нелепо от това Лютви Местан  да бъде обявяван за национален предател, за ислямист и прочие, характеристики, които не се покриват с безспорния му профил на убеден либерал-демократ".

Георгиева потвърди пред кореспондента на БНР в Ловеч, че ще следва Лютви Местан, защото е последният човек, който може да бъде обвиняван в антисветско поведение.

 

"Каквото и да направи, то ще е в името на онова, което превърна в емблема на своето политическо поведение - евроатлантическото развитие на България", се казва в официална позиция, разпространена от Георгиева.

Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов по времето на управлението на Пламен Орешарски също напуска групата.

Само преди три дни трима депутати заедно с екслидера Лютви Местан напуснаха парламентарната група на ДПС. Тримата са Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

Междувременно социалният министър Ивайло Калфин коментира трусовете в ДПС по bTV.

Според него ДПС търси препозициониране и промяна, за да стане по-приемлив коалиционен партньор.

Калфин е категоричен, че не трябва да се подценява често спряганото геополитическо обяснение за кризата в ДПС – че тя е отражение на външнополитическите интереси на Русия и Турция, които се месят в политическия живот у нас. По думите на Калфин тази теза е важна, но не е причина за ситуацията в ДПС.

 

Управлението на Лютви Местан е било прието като заплаха за ДПС от управлението на партията, което е наложило и свалянето му от ръководната длъжност, добави Калфин.

Вицепремиерът призна, че ако беше на мястото на външния министър на страната – Даниел Митов, вероятно щеше да привика турския посланик Сюлейман Гьокче у нас. Според Калфин Местан трябва да обясни поведението си, както и защо прекара време в турското посолство в страната, „за да осигури сигурността си”.

По думите на вицепремиера вмешателството на други страни във вътрешната политика на една държава е недопустимо.

Ако имаме служби (за сигурност –б.ред.), те би трябвало първи да са узнали за нещата, които се говорят в медиите – има ли ислямизация у нас, изпращат ли се пари от Близкия изток. Ако тези твърдения, представени в медиите, са верни, би трябвало съответните структури да са предприели необходимите мерки”, изтъкна министърът на труда и социалната политика.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати