Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow България arrow Филмът на Ал Джазира е активно мероприятие, смята експерт

Филмът на Ал Джазира е активно мероприятие, смята експерт

  Print E-mail
2015-12-23 07:29:21
източник: news.bg

"Активно мероприятие". Така определи филма, излъчен по световния телевизионен канал Ал Джазира, специалистът по сигурност Славчо Велков. Лентата "България, моя земя" предоставя измислени факти и манипулира документалните интервюта на хората в него, заяви Велков.

В студиото на bTV Велков и Божидар Димитров се обединиха около мнението, че филмът е част от програма за подмяна на историческата истина.

Според Димитров историята има няколко обществени функции, една от които е познание за миналото, учител към живота. "Другата обществена функция на историята е, че тя е аргумент за права на един народ, на една държава върху определени територии, на населението. Историята, написана от Паисий Хилендарски е аргумент за независима църква", каза Димитров.

Той даде пример как с подмяна на исторически истини е подменено миналото на хората от Егейска и Вардарска Македония, Източна Тракия, а тези земи са населени с българско население.

Проф. Димитров представи механизма, по който се подменя историческата истина. Програма "Теда" на Турция, която с огромни субсидии от държавния бюджет на Турция финансира издаването на книги на турски писатели на съответните езици.

 

"Световна практика е - наемаш чужди учени, защото звучи по-тежко. Преди години, когато създадоха мита за Батак бяха наели германски учен и българска степендиантка", каза Димитров. Турците постоянно правят подобни провокации, стана ясно от думите на историка.

Славчо Велков бе категоричен, че дори за начинаещ специалист за сектор "Сигурност" това е активно мероприятие. "Филмът излиза след посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу, той беше награден, беше посрещнат много добре. Филмът не стопира отношения, не отмени посещение. Този филм е подготвен тук, в България, със съдействието на българи, на журналисти, които работят в чужди медии", каза Велков.

За Божидар Димитров в Македония историята е изцяло подменена.

Според Славчо Велков "Сега е активен период на атака на неоосманистката идея. Който е чел книгата "Стратегическа дълбочина" на Давутоглу, знае. Показват се кадри от създавнето на една партия (ДПС, голяма част от нейните основатели са агенти на Държавна сигурност - б.р.), чувствах че гледам извадка от агентурата на 6-то управление на ДС", заяви Велков.

Филмът "Златният век" беше пропаганда. Този филм трябваше да докаже, че Турците са готови за Европа, че жените им не са ходили със забрадки, както ходи съпругата на техния президент. Ако си правоверен мюсюлманин изпитваш възмущение към гадните българи", каза Димитров.

Той допълни, че в Турция отричат арменския и гръцкия геноцид. "Турция иска нашите премиери да му разнасят писмата до Европа, да създаде в Сирия зона за сигурност", заяви Димитров.

Журналистите в студиото припомниха, че преди 15-ина години именно телевизионния канал "Ал Джазира" излъчваше коментарите на сочения за терорист номер 1 Осама бин Ладен.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?