29 Март 2024 г. Петък

Русия вече не е против Асад да си ходи?

2015-12-18 08:44:16

Русия заявила ясно пред западните държави, че не възразява сирийският президент Башар Асад да напусне властта като част от мирния процес. Москва смекчава позицията си за Асад преди днешните преговори в Ню Йорк. Това обявиха западни дипломати, цитирани от британски медии.

Русия и Иран отдавна настояват съдбата на Асад да се реши на национален вот.

Западни сили, Турция, Саудитска Арабия и други пък неохотно са съгласни да се позволи на Асад да остане на власт по време на преходния период – компромис, който отваря вратата за промяна на позицията на Русия, поясниха дипломатите.

Високопоставен западен дипломат уточни, че руснаците приемат Асад да напусне поста в края на преходния период, но те не са готови да го заявят публично.

Няколко други западни представители потвърдиха думите на източника.

САЩ, Русия, Иран, Саудитска Арабия и други страни съгласуваха пътна карта за прекратяване на огъня в Сирия, шестмесечни преговори между опозицията и сирийското правителство за формиране на правителство, които трябва да започнат през януари. Парламентарни и президентски избори трябва да се проведат в рамките на 18 месеца.

Днес ще се проведе трети кръг от преговори в Ню Йорк.

Въпреки че намаляват разногласията, все още има големи различия на преговорите за прекратяване на войната, обявиха дипломати.

Други източници подчертаха, че Иран не заема същата позиция като Русия за Асад и че ключова част ще бъде Москва и Техеран да постигнат съгласие кога точно сирийският президент да се оттегли.

Междувременно Асад заяви в интервю за холандския телеканал NPO2, цитиран от ТАСС, че войната в Сирия се е проточила, защото западните страни се опитват да извършат смяна на властта в страната.

По думите му конфликтът е можел да приключи за по-малко от година, ако международната общност бе взела мерки да спре потока от чужденци, вливащи се в редиците на екстремистите.

Той е убеден, че нито една от западните страни не е готова действително да съдейства за прекратяване на войната - "само Русия, Иран, техните съюзници и други страни, които политически поддържат сирийското правителство, но не и Западът, никой от Запада не е готов за това".

Проблемът е, че западните страни и досега оказват ежедневна подкрепа на екстремистите, понеже искат решението, което те наричат политическо, да бъде смяна на властта в страната, затова войната се проточва, допълва Асад

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати