23 Април 2024 г. Вторник

Алексей Петров в съда гипсиран и с рана на носа

2010-09-16 18:02:14

Прокуратурата е образувала проверка по сигнал за поръчка за разправа с Алексей Петров в Софийския затвор. Това стана ясно на днешното заседание на Софийския апелативен съд, който трябва да реши дали да остави в ареста задържания при специализираната операция „Октопод“ в началото на февруари.

Сигналът е подаден от друг задържан, който казва, че има възлагане на  поръчка за упражняване на насилие върху Петров.

„Там са посочени лица с имена, да се надяваме, че прокуратурата ще стигне до края“, коментира адвокатът на Алексей Петров Ина Лулчева.

Алексей Петров пристигна в съдебната зала с превързана ръка, гипсиран пръст и рана на носа.

По-късно пред съда той каза, че на 12 септември е припаднал, заради което са и раните му. На днешното заседание стана ясно, че той трябва да претърпи няколко операции.

Установено е, че има атрофия на мускулатурата на десния крак и се нуждае от неотложна операция. Лекарите от болницата към затвора са препоръчали тя да бъде извършена в "Пирогов".

Преди това обаче Петров трябва да бъде опериран от дискова херния, като е добре това да стане в неврохирургична болница. Третата операция, на която трябва да се подложи Алексей Петров, е заради артрит.

В съдебната зала защитата му изтъкна, че лекарите са констатирали, че заболяванията му са се обострили вследствие на условията в ареста.

Като мотив Алексей Петров да получи по-лека мярка за неотклонение защитата му изтъкна, че не е налице обоснованото предположение за извършените престъпления за ареста му. Миналата седмица стана ясно, че от първоначалното обвинение срещу Алексей Петров и останалите задържани при акция „Октопод“ са отделени материали. След това срещу Петров е повдигнато обвинение за организиране на престъпна група за рекет и за три конкретни случая на принуда.

Обвиняеми заедно с него са други двама от задържаните – Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера.

Според защитата, след като Петров няма такова обвинение, по което е задържан през февруари месец, очевидно няма налице обосновано предположение, каквото е било при първоначалното му задържане през февруари.

Според прокуратурата обаче е вярно, че той е задържан по друго дело, но сега всички обвинения, включително и мярката за неотклонение, са по това ново дело.

Самият Алексей Петров заяви пред съда, че арестът му е начин над него да бъде осъществена политическа репресия. Той заяви, че когато е решил да опонира на премиера Борисов и да изкаже несъгласие с политиката в сферата на икономиката и националната сигурност, е сметнал рисковете от това.

„Никога не съм предполагал, че в България може да се осъществи политическа репресия чрез съда“, обърна се той към магистратите.

По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов „се изживява като началник на прокуратурата и ръководител на т.нар. тактически действия.

Той допълни, че е информирал главния прокурор и ВСС за психологически натиск, който му е оказван в ареста, и се надява да бъдат предприети действия.

Петров изтъкна, че му предстоят три тежки операции и че е имал припадък в ареста на 12 септември.

„Оттогава лекарите в болницата на затвора не могат да убедят прокурор Костов, че е необходима намесата на външен специалист, каза Алексей Петров.

Съдът се оттегли на съвещание и предстои да реши дали да му наложи по-лека мярка за неотклонение, или да го остави в ареста.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати