27 Април 2024 г. Събота

Към 2050 година 10% от всички европейци ще са мюсюлмани

2015-12-15 06:44:18
Мюсюлманите по света нарастват главоломно и към момента 23% от световното население е част от тази религиозна общност. До края на века се очаква ислямът да задмине християнството, според данни на центъра за изследвания PEW.

Проучването още показва, че само в САЩ мюсюлманите мигранти са нарастнали двойно за 20 години - от 5% през 1992 до 10% през 2012.

Изследователите от центъра смятат, че има два основни фактора, които допринасят за бързия растеж на исляма. Първият е, че мюсюлманите традиционно имат повече деца от други религиозни групи. В световен мащаб мюсюлманките имат по 3,1 деца, докато жените от всички останали религиозни групи имат по 2,3 деца. 

Вторият фактор е, че мюсюлманите са най-млади от всички най-важни религиозни групи. През 2010 средната възраст на всички мюсюлмани е била 23 години.

Повечето от растежа на религиозната група се наблюдава в страни извън Близкия изток. Всъщност, според проучването, в Близкия Изток и Северна Африка, където ислямът се е зародил, живеят едва 20% от мюсюлманите. Най-много от тях са в Азиатския Пасифик.

В момента Малайзия е с най-многолйдно мюсюлманско население, но изследователите предвиждат, че до 2050 дом на най-много мюсюлмани ще е Индия.

Също така центъра PEW предвижда, че към 2050 година 10% от всички европейци ще са мюсюлмани. 

В какво вярват мюсюлманите по света? 

Като всяка една друга религиозна група, вярванията и практиките на мюсюлманите по света се различават, повлияни от множество фактори, включително къде точно живеят изповядващите исляма. Все пак универсална е вярата в един Бог, в пророка Мохамед, и някои различни ритуали, като например спазването на пост по време на Рамазана.

Все пак, в доста части от света, мюсюлманите не са строго вярващи. Разпитани са мюсюлмани от 39 страни дали искат в държавата, която обитават, да бъдат прилагани законите на Шериата. Почти всички в Афганистан (99%) и повечето в Ирак (91%) и Пакистан (83%) признават именно Шериата като основен и официален закон. Но в повечето други страни това не е така, особено в Източна Европа и Централна Азия, включително Турция (12%), Казахстан (10%) и Азербайджан (8%).

Какво смятат мюсюлманите за групи като "Ислямска държава"?

Скорошно проучване показа, че в няколко страни с основно мюсюлманско население, на "Ислямска държава" не се гледа с добро око, включително всички респонденти в Ливан и 94% от населението в Йордания. А в Пакистан 62% от допитаните са се сдържали от мнение за ИД.

За разлика от Ливан, 14% от населението в Нигерия поддържа ИД. Там действа групировката Боко Харам, вярна на "Ислямска държава".

Все пак в най-честия случай мюсюлманите смятат, че самоубиствените атентати и други форми на насилие срещу цивилни в името на Исляма не са оправдани. 92% от хората в Индонезия смятат така, както и 91% в Ирак. На Запад пък, в САЩ, 86% от мюсюлманите смятат, че подобни действия са неоправдани, 7% посочват, че самоубийствените атентати понякога може да бъдат опростени, а 1% смятат, че това е напълно оправдаемо деяние.

В много случаи хората в страни с основно мюсюлманско население са също толкова притеснени като западните нации за заплахата от ислямски екстремизъм и това безпокойство се засилва в последните години. Две трети от хората в Нигерия и Ливан са много притеснени от екстремизма и то значително по-смутени, спрямо 2013.

Как американците и европейците гледат на мюсюлманите?

От центъра PEW са помолили американци да оценят хората от различни религиозни групи по "топлина" - като 0 е най-студеното, а 100 е най-топлото. Повечето американци са по-хладни към мюсюлманите - средната "температура"жестоки", а 58% директно ги определят като "фанатици"

Мюсюлмани – 73%

Християни – 35%

Индуисти – 34%

Евреи – 16%

Местни религии – 11%

Нерелигиозни – 9%

Други религии – 6%

Будисти - (-)0,3%
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати