20 Април 2024 г. Събота

Камери снимали рушветчиите на Капитан Андреево

2015-12-15 06:38:37
Камера в стая на митническия пункт на Капитан Андреево е снимала задържаните митничари да свиват парите от подкупите на фунийки и така да ги изнасят от пункта.

Преди това изкараните незаконно пари били разпределяни на 13 купчинки, колкото били участниците в корупционната схема по време на смяната.

За да действа схемата, участвали митничари от всички смени и нива - от младши инспектор до началник-смяна. Най-опитният служител бил мъж със стаж от 30 г. на Капитан Андреево.

Общо 22-ма души са обвинени за участие в банда за подкупи и длъжностни престъпления. При най-голямата антикорупционна операция на пункта с Турция в неделя бяха задържани 33-ма. 11 вече са освободени, 8 души са пуснати срещу гаранции от по 5 хил. лв. За останалите спецпрокуратурата ще иска в сряд6а от съда да ги остави в ареста.

Митничарите работели с 2 ценоразписа - за коли и за тирове и автобуси. Първите минавали тънко - от 2 до 5 евро. От 150 до 300 плащали шофьорите на бусове и тираджиите.

Сумите били давани, за да се избегне щателна проверка, която значително забавя преминаването през пункта. Основните жертви били турци, румънци и молдовци.

В края на смяната един от митничарите отивал в служебна стая и разделял плячката на 13 купчинки. После ги свивал на фунийки и ги разнасял по домовете на другите. Късметът на митничарите ги изоставил през август, когато ДАНС засекли схемата и подали сигнал в прокуратурата.

Оттам решили да следят камерите и така се сдобили с кадрите как се разпределял "порционът". Най-много отивал за началника на смяна, поясни пред "24 часа" наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

Оказало се, че митничарите, които според обвинението действали от март т.г., вече са успели да инвестират спечеленото в движимо и недвижимо имущество. Част от валутата пръснали по почивки на екзотични места.

Общо у задържаните, колите и домовете им били намерени малко над 150 000 лв. При ареста на последния задържан се оказало, че в дома си държи метална каса с 32 хил. евро.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати