Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Икономика arrow Новите винетки – по-красиви, по-защитени, по-скъпи

Новите винетки – по-красиви, по-защитени, по-скъпи

  Print E-mail
2015-12-14 12:46:44
източник: news.bg

От утре в търговската мрежа се появяват новите винетки.

По-скъпите стикери, станали повод за протести в цялата страна, бяха представени от шефа на АПИ Лазар Лазаров и регионалния министър Лиляна Павлова.

Според тях новите винетки са с ярък дизайн за по-лесно разпознаване от контролните органи, като Лазаров се похвали с това, че те са и по-добри, и по-красиви.

Годишната винетка за леки коли ще бъде зелена на цвят, като ще влиза в сила от 1 януари 2016 г.

 

Който не приема цените на винетките, да не ползва пътищата, обяви властта

 

Новите винетки са направени с нова технология, като освен с нов дизайн са се сдобили и с нови защити. Подсигурени са включително и серийните им номера. За тази година няма нито един сигнал за фалшива винетка, доволен е Лазаров.

Той гордо отбеляза и дизайнерското решение за фон на новите винетки да служат архитектурно-исторически паметници като примерно Шипка и Рилския манастир.

Тъй като от АПИ очакват голямо търсене на седмични и месечни винетки до края на тази година поради празничния туризъм, в търговската мрежа ще бъдат подсигурени достатъчно бройки, за да може всеки, който желае да прекара Коледа и Нова година на друго място, да има възможността да си закупи стикери и да пътува спокойно.

Припомняме, от 2016 година годишната винетка за леки коли и автомобили до 3,5 тона става 97 лева . покачването е с 30 лева. За леките коли месечната цена ще е 30 лева. С 5 лева отгоре ще струва и седмичната винетка - 15 лева.
Автомобилите до 12 тона и с до две оси ще плащат по 1050 лева на година за високите класове пътища и 808 за ниските.

Както всяка година с цел по-високата защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на новите винетки.

На стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е „зелена“ и на нея се виждаи изпъкнала цифра „6“. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение компютърно генериран нанооптичен елемент. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол.

Изображенията за визуален контрол съдържат тримерен стъклен барелеф. Например при седмичните винетки за леки автомобили това е символ „К3С“, който изглежда обемно, все едно е изработен от стъкло, както и динамично изображение на тримерен обект, т. нар. моушън ефект. При него се вижда обемно движещо се изображение на цифрата 6.

За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.

От началото на годината до края на ноември са продадени 6 160 264 бр. винетки. Начислените приходи са 225 521 182 лв. Спрямо същия период на миналата година начислените приходи нарастват с близо 8 млн. лв., а броят на продадените стикери се увеличава с около 164 хил. бр. Към края на ноември 2014 г. приходите са били 217,5 млн. лв. Към настоящия момент има нарастване на приходите спрямо предходната година от винетни такси и до края на декември очакваме голямо търсене на месечни и седмични винетки за тази година, каза инж. Лазаров.

На дирекциите „Социално подпомагане“ до края на ноември т. г. са предоставени 189 271 бр. безплатни годишни винетки. Те са за 12 681 157 лв. и са за сметка на бюджета на АПИ.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследване ...
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  Новини Президентът Румен Радев е притеснен за България след коронавируса. На среща с бизнеса той посочи, че страната е изправена пред сериозно изпитание.Това изпитание не е само за здравната система, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?