16 Април 2024 г. Вторник

ДБГ и Кунева остават във властта, искат декларация за вярност към кабинета

2015-12-14 12:40:37

ДБГ остава във властта.

Партията на Кунева ще предложи на всеки депутат от РБ, а и на всички от управленското мнозинство декларация за подкрепа на правителството. В декларацията ще има 5 приоритета, за които ДБГ ще искат да се случат за първите 6 месеца от 2016 г.

Припомняме, реакцията на хората на Кунева стана необходима, след като в събота ДСБ обяви, че сваля доверието си от кабинета и минава в опозиция. Здравният министър Москов обаче остана на поста си, като в замяна напусна зам. шефското място в партията.

Реформаторският блок в управлението е гаранция за стабилност на институциите - гласи решението на Движение България на гражданите (ДБГ), взето днес на изпълнителен съвет на партията.

Приоритетите, които от формацията на Кунева ще предложат саантикорупционно законодателство, реформа в образованието и здравеопазванетооптимизация на разходите в енергетиката и ускорена работа по електронното управление.

Ако декларацията се подпише от депутатите на ДСБ, то значи те не са в опозиция, смята Кунева. Според нея, ако искаш да си в опозиция - си в такава „без нюанси”.

Да бъдем по-толерантни към българските политически особености, след като дори в природата има такова странно създание като птицечовката
Даниел Вълчев за ДСБ

От партията на вицепремиера ще очакват от ГЕРБ да предложат кандидатурата за следващ министър на правосъдието, като не смятат, че тя трябва да дойде от Реформаторския блок.

От новия правосъден министър Кунева ще очаква да има конкретна визия за конкретни промени в техните срокове, ясна йерархия за по-важните промени и ще искат да търси широка парламентарна подкрепа за своите виждания.

Вицепремиерът коментира и приетите конституционни промени, които станаха препъни камъка в отношенията на ДСБ с управленското мнозинство.

Според Кунева промените са стъпка в правилната посока, но тя припомни, че дори първият документ, известен като Историческия компромис, не е бил достатъчно амбициозен.

Затова ДБГ вече е готово да гледа към иницииране на широк дебат за следващите конституционни промени.

От партията се надяват утре в централата на СДС да се свика управляващият орган на РБ, за да се вземе едно общо решение, свързано и с декларацията на ДБГ. На срещата трябва да присъстват и петимата министри от квотата на реформаторите.

Кунева обаче от сега не вижда причини да се прекроява коалицията. За нея резултатите от местния вот са препотвърдили, че партиите от мнозинството продължават да се подкрепят от повечето хора.

Заместникът й Даниел Вълчев коментира позицията на ДСБ с шеговития и леко подигравателен съвет „да бъдем по-толерантни към българските политически особености, след като дори в природата има такова странно създание като птицечовката”.

Вълчев коментира и оставането на Москов на министерското кресло с аргумента, че нито един министър от РБ не е на конкретна партия и не е в правото на нито една партия да оттегля министър или да предлага нов такъв.

че да протестираш и да си в управлението е върховна форма на лицемерие.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати