29 Март 2024 г. Петък

Стартира Българската независима енергийна борса

2015-12-11 06:19:13

Днес от 10.30 часа в зала "Средец" на хотел "Балкан" министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие демонстрационна тестова сесияна Българската независима енергийна борса. Това съобщиха от министерството на енергетиката. 

Ще бъде извършена първата сделка с количества от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. 

С това дружеството – борсов оператор на пазара на електроенергия – "Българска независима енергийна борса" ЕАД стартира работата си в тестов режим.

Предвижда се от началото на следващата година електроенергийната борса да заработи в реални условия.

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Ивановкоментира, че в начало на функциониране на енергийната борса цените често пъти показват големи амплитуди нагоре или надолу, но уточни, че дори и той не може да каже посоката.

Миналата седмица министърът на енергетиката Теменужка Петковапотвърди, че често в началото на работа на енергийна борса цената на тока скача.

Стана ясно, че за да заработи нормално независимата енергийна борса у нас, за пореден път трябва да се „закърпи” Закона за енергетиката.
За нуждата от още законодателни изменения в сектора обясни Иванов пред парламентарната комисия.

Депутатите от нея настояха да чуят от „първа ръка” какви инициативи да вземат, за да осигурят развитието на либерализирания електроенергиен пазар, но и да подобрят обслужването на клиентите на енергийни и ВиК услуги.

Шефът на енергийния регулатор дори посъветва народните избраници да направят промените в закона още в първите три месеца на следващата година.
Една от тези промени е необходимостта в българското законодателство и в наредбите за функциониране на борсите да бъде приведен Регламент 1227,който се отнася за прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия.

„Стриктното прилагане на този регламент би гарантирало прозрачност и равнопоставеност на участниците в борсата”, увери Иванов.

Той се похвали, че КЕВР от своя страна вече е въвела част от този регламентв изменението на правилата за търговия с електрическа енергия и природен газ и още разпоредбите на регламента са включени и в т.нар правила за поведение на участниците в енергийната борса.

Другата спешна промяна е необходимостта от изменение на сегашния статут на Националната електрическа комисия (НЕК). 
В момента тя е купувач и обществен доставчик, но с началото на борсата тя не може да изпълнява тези функции”, обясни проблема председателят на регулатора.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е одобрила либерализацията на електроенергийния ни пазар. Комисията е приела решение, с което е утвърдила като правно обвързващи предложените от Българския енергиен холдинг (БЕХ) ангажименти за прекратяване на ограниченията на конкуренцията на пазара на едро на електрическа енергия в България.

Припомняме, че Еврокомисията се опасяваше, че Българският енергиен холдинг може да е злоупотребил с господстващото си положение на пазара на доставка на едро на електроенергия по свободно договорени цени (т.е. нерегулирани цени) в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

В отговор на опасенията на комисията енергийният ни холдинг се е ангажирал да предлага определени количества електроенергия на независимо опериран пазар "ден напред" на новосъздадена енергийна борса в България, съобщават от комисията.

БЕХ ще създаде енергийна борса с помощта на независима трета страна с експертен опит в тази област и ще прехвърли контрола върху собствеността на новата енергийна борса на българското Министерство на финансите. Холдингът смята, че с тези мерки ще се гарантира независимостта на енергийната борса.

Европейската комисия била подложила на пазарен тест ангажиментите на БЕХ и е била удовлетворена, че те ще отговорят на опасенията й относно конкуренцията. По този начин щяла да се улесни търговията с електроенергия и щяла да се подобри ценовата прозрачност на пазара. Освен това щяла да се насърчи интеграцията на българския пазар на едро на електрическа енергия с пазарите на съседните държави.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати