25 Април 2024 г. Четвъртък

15 депутати реформатори готови да минат в опозиция?

2015-12-10 05:13:36

Припомняме, Гроздан Караджов в късния следобед оттегли подкрепата си от правителството и подаде оставка като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Причина за това стана гласуването на състава на двете колегии към Висшия съдебен съвет. Същото гласуване доведе и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и преминаването в опозиция на Радан Кънев.

Реформаторският блок има общо 23 народни представители в парламента. Снощи имало тричасова извънредна среща, на която всички народни представители от блока са изразили подкрепа към предложените от тях текстове за промени в Конституцията.

Караджов очаква и министерски оставки, тъй като се намираме в правителствена криза, но това било проблем на управляващите.

Запитан дали след като лидерът на ДСБ Радан Кънев минава в опозиция, заместникът му Петър Москов трябва да остане здравен министър, Караджов заяви, че Москов сам трябва да си реши.

Гроздан Караджов е категоричен, че днес е приета мимикрия на съдебната реформа, която запазвала зависимостите. Реформата не се случила, защото тези в „миманса” са много мощни.

Караджов смята, че моментът е много хубав за изчистване на терена в редиците на Реформаторския блок. Той призова да се види кои ще тръгнат към постовете и кои ще останат за реформите.

Гроздан Караджов подчерта, че имало парламентарни групи, които са се изметнали от собствената си чест и достойнство, защото когато юли месец 180 депутати са сложили подписите си под проекта за промени в Основния закон, те са сключили договор с избирателите си. С днешното гласуване обаче те са ги излъгали.

Караджов е категоричен, че не иска да има нищо общо с това управление, защото то участвало в задкулисие. От юли до днес била станала жестока политическа подмяна.

Самият той щял да продължи да стои зад реформите, а не зад постовете. Чувствал се много зле и виновен пред хората, защото ги убеждавал, че ще успеят със съдебната реформа. Днес обаче им се предлагала фалшива съдебна реформа.

Паднахме в капана на задкулисието”, заключи той.

По-късно обаче в мейл до медиите от РБ обявиха за спекулативни твърденията на Караджов за 15-те депутати, готови да минат в опозиция.

Парламентарната група не се е събирала на общо заседание и няма заявени такива намерения от други народни представители от Реформаторския блок, освен Радан Кънев и Гроздан Караджов.

Позициите, изказани от тях са лични, и не ангажират ПГ на Реформаторския блок, се казва в съобщението.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати