25 Април 2024 г. Четвъртък

Владимир Каролев с критики към бюджета, липсват реформи

2015-12-09 06:49:24

Бюджетът за 2016 година е реалистичен и изпълним, макар че всеки финансов министър знае, че принципно не може да прави много неща. Това заяви в студиото на БНТ финансовият експерт Владимир Каролев, като подчерта, че проблемите са винаги и най-вече в разходната част – как се харчат парите.

Най-сериозно Каролев разкритикува бюджета откъм предвиждането му за реформи.

Според разпределението на финансите на държавата не виждам реформи, заяви финансистът, като обясни, че в някои министерства се виждат частични предвиждания за реформи, в други изобщо не се вижда.

Каролев подчерта състоянието в Министерство на здравеопазването, където според него се наблюдава много сериозна антиреформа. Той критикува дейността на министър Петър Москов не само заради липсата на сериозни реформи, но и заради това, че и до този момент не е представен анализ на ползите и разходите на предлаганите промени.

"Аз още не съм видял сметката, това, което се променя, как ще се отрази на голяма група хора, заяви Стефан Каролев, като допълни, че не може да се очаква една реформа да е изгодна за всички.

"Министър Москов обаче нищо не е дал”, отсече Каролев.

Друг проблем, по думите му е, е липсата на сериозни мерки в пенсионната система и по-точно пресичане на схемите за инвалидизация заради по-ранното пенсиониране. 
"Аз съм реформаторски настроен и искам повече реформи", заяви Стефан Каролев. Според него чисто икономически ситуацията на страната е по-добре в сравнение с предишната година и това позволява именно реформи.

Друга възлова промяна, която трябва да бъде направена, е реформата в МВР.В момента всички са недоволни, разкриваемостта на престъпленията е изключително ниска, обясни Каролев. Той посочи, че в момента всички са недоволни от вътрешното ведомство и силовите структури.

Опитът на министър Горанов да прокара някаква реформа свърши неприятно и дори катастрофално за самия него, коментира Каролев. Той настоя реформа в МВР да бъде направена, тъй като привилегиите на системата няма как да бъдат поддържани повече.

"Повече пари в хората, които са на улицата – за оборудване и заплати”, това е формулата според Каролев, паралелно с това да се отнемат привилегиите, с които се ползват всички останали. „Не може да си готвач 18 години в станция на МВР или да свириш в оркестъра на армията и да се пенсионираш на 41 години заедно с полицая, който патрулира по улиците”, обясни Каролев и призова именно тези неща да продължат да бъдат разяснявани на останалите граждани.

Каролев подчерта, че няма нужда да чака 2017 година, за да започнат да се случват законите, тъй като  бюджетът може да се промени.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати