Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow Свят arrow Наръчник на джихадиста: Как да си създадем държава?

Наръчник на джихадиста: Как да си създадем държава?

  Print E-mail
2015-12-08 19:09:10
източник: dnes.bg

Изтекла вътрешна информация от "Ислямска държава" показва ръководство на терористичната група за изграждане на държава в Ирак и Сирия, която си има всички характеристики на нормална държва - държавни ведомства, икономическа програма и държавна хазна, разкрива британският "Guardian".

Документът, до който британското издание се е добрал, е дълъг 24 страници и представлява проект за създаване на външни отношения, пълноценна работа по пропаганда и централизиран контрол на нефт, газ и други жизненоважни аспекти от икономиката на една държава.

Наръчникът, написан най-вероятно миналата година, е озаглавен "Принципи в администрацията на "Ислямска държава", показва стремежите на ИД за създаване на държава и я отличава като най-богатата и дестабилизираща джихадистка организация от последните 50 години.

Заедно с останалата информация, която е налична за работата на ИД, се обрисува картинка на групировка, която макар и заклет привърженик на бруталното насилие, е също толкова решена да се грижи и за злободневни въпроси като здравеопазване, образование, търговия, комуникации и осигуряване на работни места за главорезите си. Накратко, създаване на държава. Тоест, "Ислямска държава" е доста повече от сбор от радикализирани ислямисти, готови да убиват.

В наръчника има и детайли за това как "Ислямска държава" планира да създаде военни лагери не само за редовите войски, но и за обучаване на ветерани. Според плана ветераните трябва да преминават през двуседмичен опреснителен курс всяка година, за да бъдат обучени в новите тенденции в бойните изкуства, военното планиране и технологиите. Войниците трябва да познават врага в детайли, за да знаят как могат да се възползват от него.

Целта е да се създаде военна машина, работеща много по-добре от Ал Кайда по времето, когато терористите са организирали атаките от 11 септември в САЩ.

Освен ветераните обаче документът е планирал да тренира и деца в изкуството на войната. Пропагандните клипове на "Ислямска държава" от тази година ясно показват, че те вече обучават деца, които преминават сериозни тренировки, и дори се учат как да застрелят заложниците си. Авторът, египтянин на име Абу Абдула, е доста подробен в плановете за обучение. Децата трябва да носят хладно оръжие, а "изключителните" ученици ще бъдат подбрани за нуждите на сигурността.

Отвъд военното обучение, документът подчертава и важността на изграждането на унифицирана културна среда. Вече знаем, че в столицата на ИД Рака, има разделяне в кварталите спрямо това кой какъв език говори.

Специалисти по сигурността подчертават, че документи като този са доста важни, за да се разбере как точно функционира ИД. Генерал от британската армия, бил се в Ирак между 2006 и 2008 година, подчертава, че това е особено важно, ако искаме да се преборим с тях.

"Ако на Запад гледаме на ИД като на стереотипна банда от убийци психопати, рискуваме драматично да я подценим", подчертава той.

Генералът допълва, че е изключително важно да се има предвид, че индоктринизацията в ИД почва още от деца, прогресира през образованието и продължава в ранговете в армията.

Джихадистите определено се учат от опита на предшествениците си. Но дали и останалият свят ще се поучи от грешките си, остава да разберем.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини София. В статия, озаглавена „На два стола: България иска и с Русия, и с НАТО - но това не е възможно“, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира ...
  Новини София. В статия, озаглавена „, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира посещението на ръководителя на кабинета в Москва Дмитрий Медведев ...
  Новини В социалните мрежи бе публикувано видео, което показва маневра на руския изтребител Су-27, който ловко отмества изтребител на НАТО, приближил твърде много руски правителствен самолет, съобщи ...
  Новини Посланикът на Китай в Канада Лу Шайе заплаши Отава с "последици", ако забрани на китайският комуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежа в северноамериканската страна, ...
  Новини Русия призова Турция да напусне Сирия и да остави на президента Башар Асад да си върне териториите след изтеглянето на американските войски от арабската държава, информират АП и "Дейли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?