27 Април 2024 г. Събота

Прокурорската "тактика" по Октопода – незаконна

2010-09-16 17:58:26

Разделянето на материалите по делото срещу Алексей Петров не отговаря на закона. Това постанови състав на Софийския апелативен съд, който днес гледа мярката за неотклонение на Петров.

През юли прокурорът по делото Светлозар Костов отдели материали от основното дело по „Октопода“ (дело № 2) и образува ново производство срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера (дело №74).

Така срещу Алексей Петров бе повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група за рекет и за разгласяване на държавна тайна. 

Във възникналия правен хаос Алексей Петров си остана в ареста.

Мотивите на съда са, че при разделянето на материалите прокурорът е действал в разрез с правните норми и на практика продължават да действат обвиненията по дело № 2.

Защитата му обаче е обжалвала мярка за неотклонение по новото дело, по което той на практика няма налагана мярка.

Затова защитата му ще трябва наново да обжалва ареста, но вече по голямото дело „Октопод“.

В мотивите си съдът се спря и на нарушенията, които са допуснати при разделянето на материалите.

Според закона има конкретни изисквания за отделянето на материали по дадено дело. Но в конкретния случай не е изпълнено нито едно от тях.

Освен това при отделянето на новото постановление прокурор Светлозар Костов е заявил, че потвърждава мярката за неотклонение на Алексей Петров.

Законът ясно е определил кои органи могат да постановяват постоянен арест и „сред тях категорично не е прокуратурата“, пише в становището на съда за неотклонение.

Съдът определи като неясна концепцията на прокурора по делото.

„Оставам с усещането, че така наречената тактика, по думите на Цветан Цветанов, включва моето физическо отстраняване. Нищо чудно това да е заложено в някаква стратегия. Защото зад всеки тактик стои един стратег“, заяви Алексей Петров на излизане от съдебната зала.

"По отношение на този съдебен състав ние нямаме никакви съмнения относно неговата обективност, неговия професионализъм и непредубедеността", каза говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова, която присъства на днешното съдебно заседание.

Тя бе категорична, че действията на прокурора не биха могли да се отразят на разглеждането на делото и доказателствата по него не са намалели.

Има възможност тези неточности, които съдът констатира, да бъдат разгледани от прокуратурата и да бъдат отстранени, каза още тя.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата проверява сигнал, че има поръчка за разправа с Алексей Петров в Софийския затвор. 

Самият Петров пристигна в съдебната зала с превързана ръка, гипсиран пръст и рана на носа, получени, след като е припаднал в ареста.

Предстоят му три операции, тъй като страда от различни заболявания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати