23 Април 2024 г. Вторник

Борисов обяви Москов за мотор, свързал парите и идеите в здравеопазването

2015-12-08 19:06:13

36 нови скъпоструващи апарата за 12 от клиниките на столичната болница „Александровска” получиха лекарите в най-празничния месец от годината.

С 16 млн. лв. евросредства и 6 млн. лв. държавно дофинансиране „Александровска” се сдоби с модерно оборудван център за лечение на онкозаболявания и чисто нова операционна за безкръвни интервенции.

Рамо до рамо премиерът Бойко Борисов, здравният министър Петър Москов и регионалният министър Лиляна Павлова поздравиха персонала на „Александровска” за новата придобивка и му пожелаха да лекува все повече пациенти и спасява повече животи.

Премиерът пък сподели управленската си цел за сектор здраве – „пациентите по-скоро да се връщат на работните си места, за да произвеждат Брутен вътрешен продукт”.

Ръководството на „Александровска” символично му връчи обратно чек за 6 млн. лв. в знак на благодарност, че държавата е отделила тези средства, за да модернизира почти една втора от лечебното заведение.

Средногодишно „Александровска” приема 35 000 лежащи онкоболни, извършва 7000 операции, като 1300 от тях са за пациенти с онкологични заболявания. Медиците са доволни, че с новата техника все повече ще са пациентите, които се преборват с тежката диагноза рак.

„200 000 души са минали оттук с най-големия уплах от рак”, респектира се от цифрата Борисов и обяви, че сваля шапка на докторите.

Той е изключително доволен от факта, че апаратурата е от най-добрите в света, като не пропусна да похвали и здравния министър. С ретроспекция Борисов си спомни първия си премиерски мандат, когато са се сменили четирима здравни министри, но не се е намерил мотор да свърже парите и идеите в здравеопазването.

Студентите в болницата се научават на пространствена ориентация като оперират, докато в същия момент гледат пациента на монитор. Обучението си обаче те извършват върху чушка, което впечатли премиера Бойко Борисов. „Като гледахме апаратурата там и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си викам "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И го питам доктора "Кой е този орган, който така прилича на чушка"Ами това е чушка", споделя Борисов.

Самият Москов пък се похвали, че за привършващия програмен период над 240 млн. лева са вложени в българските болници за нова апаратура, като така на родния пациент се осигурява комплексен подход на лечение и вече няма нужда от здравен туризъм в чужбина.

Повече конкретика в цифрите даде регионалният министър Лиляна Павлова, тъй като голяма част от тези средства са осигурени чрез привършващата Оперативна програма „Регионално развитие”. Тя си припомни как в началото на програмния период тогавашното правителство на Борисов е решило онколечението да бъде приоритет и изтъкна, че усилията в тази насока вече са налице в 16 държавни и 21 общински болници.

Павлова издаде и приоритета на периода 2014-2020 г. – по програмата „Региони в растеж” ще бъдат използвани 160 млн. лева за спешната помощ. Те ще бъдат разпределени за ремонт и ново оборудване на спешните центрове в минимум 200 населени места, както и за 400 нови линейки. Преднина ще бъде дадена на спешните подразделения в по-малките населени места, както и в отдалечените планински региони.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати